Motion till riksdagen
2008/09:Fi11
av Lars Ohly m.fl. (v)

med anledning av prop. 2008/09:95 Staten som huvudman för bolag med verksamhet avseende forskning och utveckling och annan verksamhet inom fordonsklustret m.m.


1

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag som ger staten förutsättningar att gå in som ägare i svensk fordonsindustri i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen begär att regeringen under våren 2009 ska återkomma till riksdagen med en redovisning av inriktning, konstruktion och lokalisering av forskningsbolaget.

  3. Riksdagen begär att regeringen ger riksdagen kontinuerlig återrapportering om hur lån, garantier och forskningspengar används i fordonsklustret.

  4. Riksdagen begär att regeringen noggrant följer och skyndsamt återkommer till riksdagen i det fall systemet med kreditgarantier och undsättningslån inte uppfyller det i propositionen anförda syftet.

  5. Riksdagen beslutar att möjligheten att få undsättningslån i enlighet med propositionen tidsbegränsas till 2009 års utgång.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att stoppa bonusar och hindra höjda styrelsearvoden i de företag som utnyttjar undsättningslån eller garantier.

  7. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till hur biogas och andra förnybara bränslen kan få en ökad användning som fordonsbränsle.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att beakta Vinnovas förslag i samband med bildandet av de statliga bolagen för forskning och utveckling inom fordonsklustret.

  9. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag till ekonomiskt stöd för fortbildning i enlighet med vad som anförs i motionen.

2 Inledning

Vänsterpartiet välkomnar att regeringen har valt att lägga fram en proposition med anledning av fordonskrisen och att den har en inriktning mot klimat- och miljöomställning. Propositionen innehåller i huvudsak tre delar. För det första föreslår regeringen att den bemyndigas att i aktiebolagsform bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet inom fordonsklustret, och i det arbetet ge kapitaltillskott till bolag med högst 3 miljarder kronor. För det andra föreslås en möjlighet att ställa ut statliga garantier till företag i fordonsklustret på upp till 20 miljarder kronor, för att de ska kunna ta upp lån i Europeiska investeringsbanken (EIB). För det tredje föreslås möjligheter att ge problemtyngda företag i fordonsklustret undsättningslån på upp till 5 miljarder kronor, mot fullgoda säkerheter.

Det har framkommit att Sverige knappast kan räkna med att få del av så mycket som 20 miljarder kronor från EIB, eftersom de totalt endast har ca 40 miljarder kronor att låna ut till fordonsindustrin inom hela EU. Det är därför mycket tveksamt om propositionens förslag kommer gå att genomföra i den utsträckning regeringen hoppats.

3 Statligt ägande i fordonsklustret

Vänsterpartiet ifrågasätter starkt regeringens linje att utesluta statligt ägande inom fordonsindustrin. Vi anser att den svenska staten måste ha en handlingsberedskap att gå in som ägare inom delar av fordonsindustrin för att säkerställa en konkurrenskraftig och miljöanpassad fordonsindustri i Sverige och slå vakt om arbetstillfällen och industriellt kunnande.

Den makt som kommer av ett ägande bör användas för att betona behovet av teknisk utveckling för ekologisk hållbarhet: mer effektiva och bränslesnåla motorer med låga utsläpp av koldioxid och partiklar, biogas som alternativt drivmedel, hybridtekniker, laddhybrider och rena elbilar. Det krävs radikala och framåtsyftande satsningar om transportsektorn ska kunna fungera utan den nuvarande negativa klimatpåverkan och övrig negativ påverkan på miljön och människors hälsa. Dessutom krävs tydliga och långsiktiga styrmedel, t.ex. skatter, för att vrida utvecklingen åt rätt håll.

Sverige bör även undersöka möjligheten till ett gemensamt nordiskt agerande i denna fråga. Erfarenheter från utveckling av den norska elbilen Think måste tas till vara och samverkan med den svenska fordonsindustrin prövas.

4 Återrapportering

Under våren 2009 bör regeringen återkomma till riksdagen med en redovisning av inriktning, konstruktion och lokalisering av forskningsbolaget. Regeringen bör ge riksdagen kontinuerlig återrapportering om hur lån, garantier och forskningspengar används i fordonsklustret. Om systemet med kreditgarantier och undsättningslån inte uppfyller det i propositionen anförda syftet måste regeringen snarast presentera förslag till förändringar för riksdagen.

5 Tidsbegränsa och villkora undsättningslånen

Regeringen föreslår s.k. undsättningslån på upp till 5 miljarder kronor till företag inom fordonsklustret som befinner sig i ekonomiska svårigheter. Vänsterpartiet anser att möjligheten att få sådana lån måste tidsbegränsas till 2009 års utgång. Dessutom måste företag som utnyttjar statens lån eller garantier stoppa eventuella bonusar för vd och annan ledningspersonal inom företaget. Arvoden för företagsledningar och styrelser bör frysas. Detta bör ges regeringen till känna.

6 Riskkapitalfond

Tillgången till riskkapital är avgörande för fordonsindustrins möjligheter att ställa om sin produktion i miljövänlig riktning och därmed stärka sin framtida konkurrenskraft. Vänsterpartiet föreslog i motionen Ytterligare åtgärder mot lågkonjunkturen (2008/09:Fi9) att en riskkapitalfond bildas genom en extra utdelning från Vattenfall på 5 miljarder kronor. Fonden ska administreras och styras av Innovationsbron och skulle kunna ha stor betydelse för utveckling av mer miljövänliga fordon, elbilar och laddhybrider. Regeringen bör ta fram ett förslag till riskkapitalfond i linje med detta.

7 Utbyggnad av biogas m.m.

I dag dominerar bensin- och etanoldrivna bilar i Sverige. För att öka bredden på alternativ vad gäller förnyelsebara bränslen bör andra drivmedel stimuleras, t.ex. biogas. Det behövs åtgärder såväl för att öka produktionen av biogas för en utbyggd infrastruktur vad gäller tankställen m.m. Det är viktigt att dessutom framhålla att ingen i nuläget vet vad som kommer att bli den mest lyckosamma inriktningen på sikt, t.ex. etanol, olika hybrider, rena elbilar, biogas, bränsleceller osv. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till hur biogas och andra förnybara bränslen kan få en ökad användning.

8 Vinnovas förslag till riktade insatser

Vinnova har nyligen presenterat förslag till framtidsinriktad forskning och innovation för hållbar tillväxt. Vinnova föreslår såväl mera generella långsiktiga och strukturella insatser som riktade och tidsbegränsade insatser. Det är de senare insatserna som vi anser nu särskilt måste beaktas. Det handlar bland annat om FOI-program för el- och hybridbilar samt tunga hybridfordon, demonstrationsprogram för t.ex. laddhybrider, offentlig innovationsupphandling m.m. Totalt omfattar denna del av Vinnovas förslag insatser för ca 1 miljard kronor per år under tre–fem år. Vänsterpartiet anser att Vinnovas förslag måste beaktas i samband med bildandet av de statliga bolagen för forskning och utveckling inom fordonsklustret. Detta bör ges regeringen till känna.

9 Stöd till offentlig upphandling av bilar med låga växthusgasutsläpp

När det gäller Vinnovas förslag till offentlig innovationsupphandling anser Vänsterpartiet att det redan nu finns anledning att utforma ett stimulansbidrag på ca 50 miljoner kronor per år till statliga myndigheter för upphandling av bilar som klarar EU:s nya direktiv vad gäller utsläpp av växthusgaser. Detta bör ges regeringen till känna.

10 Skrotningspremie

Försäljningen av bilar inklusive miljöbilar sjunker nu kraftigt. Utöver insatser för utveckling och miljöanpassning av den svenska fordonsindustrin behövs även åtgärder för att i dagens läge öka efterfrågan. Ett sådant sätt är att införa en skrotningspremie för bilar, lastbilar och bussar som kommer fordonsägarna till godo. Det skulle leda till att äldre, miljöovänligare bilar tas ur drift och ersätts med nya, miljövänligare bilar. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett sådant förslag.

11 Fortbildning i sviktande branscher

För att förhindra varsel och uppsägningar bör staten erbjuda ekonomiskt stöd till fortbildning av anställda i branscher med tillfälligt sviktande orderingång. I enlighet med vad IF Metall har föreslagit bör de anställda som under en period inte behövs i produktionen beviljas studieledighet och de lokala parterna komma överens om vilken typ av studier som är lämpliga. Efter genomgångna studier återgår de anställda till sitt jobb. Företaget finansierar utbildningen, och staten står för ersättning till de studerande i enlighet med ersättningen från a-kassan. Eventuell ersättning utöver a-kassenivå är en förhandlingsfråga mellan parterna. Vänsterpartiet föreslår med anledning av det uppkomna läget i fordonsindustrin att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag till utformning av ett sådant system i enlighet med vad som anförts.

12 Stimulanspaket för kommuner och landsting

Vänsterpartiet konstaterar att regeringen nu lagt fram räddningspaket för såväl bank- som finanssektorn samt för fordonsindustrin, men vi saknar kraftfulla åtgärder för välfärden och kommunsektorn. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nyligen i en skrivelse till finansminister Anders Borg uppmärksammat det synnerligen allvarliga ekonomiska läget bland sina 310 medlemmar av kommuner och landsting. De pekar på behoven av värdesäkrade statsbidrag och utfästelser om statsbidragen för 2010 för att kunna säkra långsiktighet och de viktiga välfärdsjobben.

SKL uppmanar regeringen att snarast återkomma med ett stimulanspaket för kommuner och landsting. Vänsterpartiet delar SKL:s beskrivning och bedömning av läget och stöder det förslaget.

Stockholm den 15 december 2008

Lars Ohly (v)

Marianne Berg (v)

Hans Linde (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)

Alice Åström (v)

Jacob Johnson (v)