Motion till riksdagen
2008/09:Fi10
av Thomas Östros m.fl. (s)

med anledning av prop. 2008/09:95 Staten som huvudman för bolag med verksamhet avseende forskning och utveckling och annan verksamhet inom fordonsklustret m.m.


s33014

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen under våren 2009 ska återkomma till riksdagen med en redovisning av inriktning, konstruktion och lokalisering av forskningsbolaget.

  2. Riksdagen begär att regeringen noggrant följer och under våren 2009 återkommer till riksdagen med en redovisning av huruvida systemet med kreditgarantier och undsättningslån uppfyller det i propositionen anförda syftet.

  3. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om ett fordonsindustripaket.

Motivering

Regeringen föreslår riksdagen att ett aktiebolag bildas för att bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet och annan verksamhet inom fordonsklustret och att denna verksamhet tillförs ett kapital om 3 miljarder kronor. Regeringen ber om riksdagens bemyndigande att ställa ut statliga kreditgarantier till företag i fordonsklustret för upptagande av lån i Europeiska investeringsbanken för omställning till grön teknologi. Kreditgarantierna ska som mest kunna uppgå till 20 miljarder kronor och ställas mot fullgoda säkerheter och med marknadsavspeglande avgifter under normalt marknadsläge. Regeringen ber om riksdagens bemyndigande att ge undsättningslån till företag inom fordonsklustret som befinner sig i ekonomisk kris på upp till 5 miljarder kronor. Lånen ska vara i enlighet med EU-kommissionens riktlinjer om statligt stöd och ges mot fullgoda säkerheter. Vi stöder propositionens förslag.

Regeringen har agerat senfärdigt inför fordonsindustrins stora utmaningar. Viktig tid har gått förlorad på grund av regeringens passivitet. Regeringsföreträdare har uttalat sig slarvigt och negativt om den svenska fordonsindustrins framtid. Hur mycket detta har skadat den svenska fordonsindustrin återstår att se. Nu krävs ledarskap. Vi ställer oss bakom förslagen i den nu föreliggande propositionen men kan också konstatera att det behövs fler insatser.

Vi har sedan tidigare lagt fram förslag om att inrätta ett forsknings- och utvecklingsbolag. Det är bra att regeringen nu går fram med förslag om inrättande av ett forskningsbolag. Då propositionen endast redogör för en övergripande beskrivning av bolaget begär vi att regeringen till riksdagen under våren 2009 ska återkomma med en redovisning av bolagets inriktning, konstruktion och geografiska lokalisering. Vi förutsätter dock att kapitaltillskottet snarast och i stor utsträckning omsätts i konkret forskning och utveckling.

Vi har sedan lång tid efterfrågat att regeringen ska påbörja ett arbete för att stärka tillgången på kapital för fordonsindustrin. Det är därför bra att regeringen har lyssnat och lägger fram förslag om att Sverige ska ta del av de möjligheter till lån till fordonsindustrin som öppnats inom ramen för det europeiska samarbetet. Det är av stor vikt inte minst för underleverantörerna att dessa kreditgarantier och undsättningslån konstrueras på ett fullgott sätt och stärker den industriella kompetensen i Sverige. Programmet måste utformas så att det får en påtaglig effekt. Regeringen måste återkomma till riksdagen med en redovisning av om programmen uppfyller det anförda syftet.

Trots regeringens senfärdighet är det nu viktigt att se framåt. Sverige har en fantastisk industriell kompetens som ger stora möjligheter inför framtiden. Det är unikt att ett land med nio miljoner invånare är hem åt två lastbilstillverkare och två personbilstillverkare. Fordonstillverkarna och deras underleverantörer sysselsätter omkring 140 000 personer i Sverige. För att stärka den svenska industrins internationella konkurrenskraft måste den aktuella propositionen följas av nya initiativ. Alla alternativ som stärker fordonsindustrins konkurrenskraft måste övervägas.

Det behövs ett brett fordonsindustripaket med ytterligare insatser för forskning, stimulanser för omställningen av den svenska bilparken och satsningar på utbildning för dem som arbetar inom fordonsindustrin och nu riskerar arbetslöshet.

Investeringar i forskning för stärkt konkurrenskraft

Framtida konkurrenskraft kräver klimatsmarta fordon. Nya miljövänliga bränslen liksom mer effektiva motorer måste utvecklas. Vi vill öka de statliga insatserna till fordonsforskningen. De 450 miljoner kronor till fordonsforskningen som omnämns i propositionen är inte nya resurser utan redan tidigare beslutade medel. Denna satsning bör utökas. Vi menar också att redan beslutade satsningar på forskning och utveckling bör tidigareläggas i den mån detta är möjligt. Vi har sedan tidigare lagt fram förslag om att nivån under år 2009 bör uppgå till 700 miljoner kronor.

Miljöbilspaketet

Sverige har bland Europas äldsta och minst bränsleeffektiva bilparker. Det är viktigt att de äldsta fordonen mönstras ut. Det behövs bredare insatser för att ställa om den svenska bilparken.

Utbildning inom företag

Staten måste investera i breda utbildningsinvesteringar. Vi har lagt fram förslag om 50 000 fler utbildningsplatser än regeringen sedan tidigare. Vår bedömning är att det behövs ännu mer investeringar i utbildning. Vi vill inrätta ett särskilt spetskompetenslyft. De som utnyttjar de sämre tiderna till att utbilda sig bör få både utbildningen och en del av sitt lönebortfall under studietiden betalt av staten – givet att arbetsgivaren är med och bidrar. 20 000 platser bör skapas redan nästa år.

Även kortare utbildningar bör upprättas särskilt riktade till fordonsindustrins behov. När tiotusentals varslas inom fordonsindustrin riskerar branschen att förlora kompetens som är viktig för branschens långsiktiga konkurrenskraft. Samtidigt innebär arbetslösheten stora påfrestningar på dem som drabbas av den, inte minst i ljuset av att a-kassan under de senaste åren allvarligt försämrats. En lämplig modell för utbildningen skulle kunna vara att anställda som alternativ till uppsägning i stället ges studieledighet för att genomgå kortare utbildningar. Den anställde återgår till sin anställning efter genomförd utbildning. Om efterfrågeläget förändras kan företaget eventuellt avbryta utbildningen i förtid. Staten skulle kunna stå för en del av lönen under utbildningen medan företagen står för utbildningen.

Stockholm den 15 december 2008

Thomas Östros (s)

Sonia Karlsson (s)

Monica Green (s)

Hans Hoff (s)

Agneta Gille (s)

Tommy Ternemar (s)

Jörgen Hellman (s)

Christina Zedell (s)