Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta initiativ till en nationell strategi med handlingsplan för att förutse och förebygga naturolyckor i Sverige vid ett förändrat klimat.
De senaste tio åren har antalet naturolyckor i Sverige fördubblats och allt talar för att antalet naturolyckor/-katastrofer kan bli alltfler i framtiden. Högre temperaturer, skyfall, översvämningar, ras, skred och erosion är några av de allvarliga effekterna av klimatförändringarna i Sverige.
Vissa områden i landet är mer utsatta än andra. Statens geotekniska institut (SGI) har inom ramen för Klimat- och sårbarhetsutredningen redovisat några områden och regioner som är särskilt utsatta, bland annat följande:
I Värmland kommer risken för översvämningar längs Byälven och Glafsfjorden att öka markant i ett framtida klimat. Även Klarälvdalen kommer att drabbas av större risker för erosion, översvämning, ras och skred.
Vänerns kustområden riskerar att drabbas av omfattande översvämningar vid stigande vattennivå med allvarliga konsekvenser för bebyggelse och infrastruktur.
Mälarregionen riskerar likaledes att drabbas av översvämningar om vattennivån stiger i Mälaren.
Falsterbohalvön är ett låglänt kustområde där stora arealer ligger endast någon meter över havsytans medelnivå.
Konsekvenserna för Ystads kustområde kommer att bli omfattande vid framtida risker för översvämningar.
Den skredkänsliga Götaälvdalen riskerar att drabbas av framtida och allvarliga ras och skred i samband med klimatrelaterade skyfall och ihållande regn.
En viktig uppgift för samhället blir därför nu att snabbt anpassa befintliga byggnader, infrastruktur och samhällsstruktur till stora vattenflöden och högre vattennivåer. Men lika viktigt är det att anpassa samhällsutvecklingen och dimensionera nya byggkonstruktioner för de klimatförhållanden som kan förväntas de närmaste 50 åren. Detta har inte minst Klimat- och sårbarhetsutredningen poängterat i sitt betänkande till regeringen.
Stora värden står således på spel. För att möta hoten och begränsa skadorna av framtida klimatrelaterade naturolyckor blir det nödvändigt att arbeta såväl förebyggande med att skydda särskilt utsatta områden som att höja kvaliteten i samhällsplaneringen. Det kräver ytterligare forskning och ny kunskap.
Mot den här bakgrunden ser vi det som helt avgörande att regeringen skyndsamt tar initiativ till en nationell strategi och handlingsplan för att förutse och förebygga framtida klimatrelaterade naturolyckor i Sverige.