Motion till riksdagen
2008/09:Fö278
av Lars Ohly m.fl. (v)

Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap


v475

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap enligt uppställning:

Anslag

Regeringens

förslag (tkr)

Förändring

(tkr)

1:1

Förbandsverksamhet och beredskap

19 866 051

130

1:2

Fredsfrämjande förbandsinsatser

2 480 000

–641

1:3

Anskaffning av materiel och anläggningar

8 802 340

–200

1:5

Forskning och teknikutveckling

979 271

–500

1:8

Försvarets radioanstalt

644 522

–20

1:9

Totalförsvarets forskningsinstitut

60 361

–60

1:10

Stöd till frivilliga organisationer inom totalförsvaret

68 211

20

1:12

Internationella materielsamarbeten, industrifrågor och exportstöd m.m.

105 438

–30

Summa utgiftsområdet:

–1 301

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör specificera samtliga utgiftsposter i utgiftsområde 6 i kronor.

Inledning

Försvarets ekonomi är i obalans, och det finns brister i den interna styrningen och kontrollen hos Försvarsmakten. Det finns även en obalans mellan planering och uppföljning av verksamheten, vilket allvarligt påverkar försvarets förmåga att verka här och nu samt att säkra den framtida territoriella säkerheten.

Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag på utökade resurser till internationella insatser. Likaså avvisas satsningen på SAC-samarbetet. Vänsterpartiet vill säkra och förstärka det nationella försvaret och föreslår därför en satsning på den nationella skyddsstyrkan. Vi vill även satsa på ett utökat arbete med jämställdhets- och diskrimineringsfrågor.

Vidare avslår vi alla anslag för främjandet av svensk vapenexport samt stöd till Europeiska försvarsbyrån (Eda). I avvaktan på ett nytt beslut angående signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet avslår vi regeringens förslag på utökade resurser för Försvarets radioanstalt.

Vänsterpartiet avser att återkomma och utveckla vår syn på försvars- och säkerhetspolitiken i samband med regeringens aviserade proposition våren 2009.

1:1 Förbandsverksamhet och beredskap

Underrepresentationen av kvinnor i Försvarsmakten är ett problem. Vänsterpartiet anser att målet bör vara minst 40 procent kvinnor bland de anställda. Även de trakasserier och den diskriminering som HBT-personer och personer med annan etnisk bakgrund än svensk utsätts för är ett stort problem. Därför föreslår Vänsterpartiet en satsning på 50 miljoner kronor 2009 till det pågående arbetet för ökad jämställdhet och mot diskriminering inom Försvarsmakten.

De utökade internationella insatserna kräver även ökad kunskap på alla nivåer om genderfrågor och FN:s resolution 1325 om kvinnors säkerhet. Satsningen på 50 miljoner kronor bör även täcka en utökad utbildning i ämnet för soldater som tränas för internationell tjänst.

Vänsterpartiet vill säkra och förstärka det nationella försvaret och föreslår därför ökat anslag på 80 miljoner kronor till Hemvärnet, den nationella skyddsstyrkan.

Vidare står Vänsterpartiet fast vid sitt beslut att Sverige inte bör delta i Strategic Airlift Interim Solution, Salis och Strategic Airlift Capability (SAC).

1:2 Fredsfrämjande förbandsinsatser

Regeringen föreslår att resurserna till internationella insatser ska öka med 130 miljoner kronor 2009. Detta förslag avvisar Vänsterpartiet. I stället för att utöka våra internationella insatser bör vi avveckla exempelvis vårt EU-styrda samarbete, säga nej till en ny beredskapsperiod för NBG 2011 samt dra tillbaka våra trupper från Afghanistan. Vänsterpartiet föreslår en nedskärning på 641 miljoner kronor 2009 under utgiftsområde 1:2.

Eftersom majoriteten av kostnaderna under utgiftsområde 6 inte är specificerade är det omöjligt att komma med exakta siffror i motionen. Vänsterpartiet anser att det ska vara möjligt att härleda utgiftsposterna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar

Vänsterpartiet ställer sig bakom regeringens neddragningar på 266,3 miljoner kronor 2009 och 603,6 miljoner kronor fr.o.m. 2010 inom Försvarsmaktens materielbudget. Vi anser dock att större neddragningar kan göras. Vänsterpartiet förordar Försvarsberedningens förslag på en kraftig reducering inom JAS Gripen-programmet. Vi anser att 200 miljoner kan minskas under anslag 1:3 inom projekten JAS 39 Gripen, SAC-samarbetet samt taktisk obemannad flygfarkost (TUAV).

1:4 Vidmakthållande, avveckling m.m. av materiel och anläggningar

Anslaget används bl.a. för kostnader för Europeiska försvarsbyrån (Eda) och för det säkerhetsfrämjande samarbetet med andra länder samt till åtgärder för att främja den i Sverige verksamma försvarsindustrins exportverksamhet. Vänsterpartiet anser att Sverige bör lämna Edasamarbetet och att staten inte bör stödja försvarsmaterielexport.

1:5 Forskning och teknikutveckling

Inom detta anslag finansieras bland annat Sveriges kostnader för det nationella flygtekniska forskningsprogrammet (NFFP) och forsknings- och utvecklingsverksamhet som genomförs inom ramen för Eda. Vänsterpartiet föreslår en neddragning på 500 miljoner kronor under utgiftsområde 1:5.

1:6 Pliktverket

Eftersom en parlamentariskt tillsatt utredning pågår om totalförsvarsplikten, hur den ska organiseras, hur personalförsörjningen ska säkras, utbildningslängd m.m. avstår vi från att i dagsläget ta ställning till den föreslagna budgeten för Pliktverket.

1:7 Officersutbildning m.m.

Under anslaget till officersutbildning finansieras även kurser inom ramen för Partnerskap för fred (PFF). Vänsterpartiet motsätter sig detta samarbete. Eftersom vi ser den framtida personalförsörjningen inom Försvarsmakten som viktigt vill vi i stället se en satsning på jämställdhetsarbetet samt en utökad genderutbildning och utbildning i FN:s resolution 1325 i officersutbildningen.

1:8 Försvarets radioanstalt

Regeringen föreslår en ökad budget för Försvarets radioanstalt med anledning av lag (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Förslaget innebär en ökning på 20 miljoner kronor 2009, 44 miljoner kronor 2010 och 66 miljoner kronor fr.o.m. 2011. Vänsterpartiet föreslår i motionen Signalspaning (2008/09:Fö257) att en parlamentarisk utredning bör tillsättas. I avvaktan på ett nytt beslut angående signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet avslår vi regeringens förslag på utökade resurser för Försvarets radioanstalt.

1:9 Totalförsvarets forskningsinstitut

Vänsterpartiet är för en mycket restriktiv vapenexport och menar att den inte ska skattesubventioneras. Anslag 1:9 innefattar bl.a. finansiering av åtgärder för att främja den svenska försvarsindustrins exportverksamhet. Vänsterpartiet förslår därför en besparing på området med 61 miljoner kronor 2009.

1:10 Stöd till frivilliga försvarsorganisationer inom totalförsvaret

Vänsterpartiet föreslår ett ökat stöd till frivilliga försvarsorganisationer inom totalförsvaret med 20 miljoner kronor.

1:12 Internationella materielsamarbeten, industrifrågor och exportstöd m.m.

Även inom anslag 1:12 finns ekonomiska stöd till vapenexport. Vänsterpartiet föreslår därför en nedskärning på 30 miljoner kronor 2009.

2:1 Kustbevakning, 2:4 Krisberedskap och 2:7 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Vänsterpartiet anser att Kustbevakningen och krisberedskapen fyller en viktig funktion i samhället. Dess verksamhetsansvar kommer att utökas i framtiden. Vänsterpartiet avser att återkomma med förslag inom dessa områden i samband med försvarspropositionen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är en ny myndighet efter sammanslagningar. Det kan vara nödvändigt med en förstärkning till myndigheten eftersom det nya uppdraget att minska risken för och konsekvenserna av allvarliga skador, kriser och olyckor i dagsläget är ett mycket brett uppdrag. Till detta kommer även att medverka till att minska lidande vid allvarliga olyckor och katastrofer i andra länder. Vänsterpartiet avser även här att återkomma i samband med den kommande försvarspropositionen.

Stockholm den 3 oktober 2008

Lars Ohly (v)

Marianne Berg (v)

Jacob Johnson (v)

Hans Linde (v)

Elina Linna (v)

Alice Åström (v)

Gunilla Wahlén (v)