Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att beakta bergets säkerhet när plats för slutförvaring av kärnavfall bestäms.
I cirka 20 år har det underjordiska lagret för låg- och medelaktivt driftavfall (SFR) varit i drift i Forsmark. Anläggningen ägs av Svensk kärnbränslehantering, SKB, och Forsmarks Kraftgrupp AB sköter driften på entreprenad. Vid SFR tar man hand om cirka 1 000 m3 låg- och medelaktivt driftavfall från de svenska kärnkraftverken men även från övrig industri, sjukvård och forskning. Under dessa 20 år har det byggts upp en unik kompetens i Forsmark – hos både SKB och Forsmarks Kraftgrupp AB – att transportera och hantera radioaktivt avfall i underjordsförvar. Det finns ett mycket stort internationellt intresse för den verksamhet som bedrivs vid SFR. Varje år besöks anläggningen av ett antal utländska delegationer.
När det gäller placering av ett framtida slutförvar av använt kärnbränsle måste bergets kvalitet vara avgörande. Platsundersökningen i Forsmark har visat på ett extremt bra berg som är torrt och har mycket få sprickor. Ett sprickfattigt och torrt berg ger enligt experterna bra förutsättningar för ett slutförvar. Ett torrt berg är mycket viktigt när det handlar om ett slutförvar eftersom det finns risk att vatten för med sig radioaktiva partiklar vid ett eventuellt läckage.
Vi skall inte glömma det nyligen avslöjade kärnkraftsskandalen i Tyskland. I den nedlagda saltgruvan utanför Braunschweig i mellersta Tyskland sammanlade man 126 000 tunnor med radioaktivt avfall som lagrats under åren 1967 till 1978, hela tiden med politisk kännedom om verksamheten.
Ett mycket bra berg i kombination med erfarenhet av både underjordisk transport och hantering av radioaktivt material samt övrig kärnteknisk verksamhet är viktiga faktorer att beakta vid den slutgiltiga placeringen av slutförvaringen av kärnavfall.