Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att på Gotland utveckla en samlad ledning av operativa insatser med ett kris- och säkerhetscentrum för Östersjön och Östersjöregionen.
Gotland har med sitt geografiska läge i Östersjön har en unik möjlighet att utgöra en viktig plattform för ett samlat kris- och säkerhetscentrum.
I Östersjöregionen bor i dag ca 85 miljoner invånare, vilket gör regionen till en av de mest expansiva i Europa. Östersjön utgör idag ett av världens mest trafikerade havsområden. Vid varje givet tillfälle finns det ca 2 000 fartyg i Östersjön och antalet ökar. Gotland ligger som en refug i Östersjön med fartygsleder på båda sidor om ön. Fartygstrafiken har också kraftigt ökat i känsliga områden som t.ex. mellan Fårö och Gotska Sandön.
Den starka ekonomiska utvecklingen i vår nära omvärld har även lett till ett ökat resande med flyg. I det svenska luftrummet över Östersjön passerar ca 215 000 flygningar varje år och den mest intensiva perioden stäcker sig från maj till oktober. Flygtrafiken över Östersjön har under lång tid ökat med 15 procent om året. Av säkerhetsskäl har Luftfartsverket vid några tillfällen tvingats införa flygbegränsningar. I luftrummet ovanför Gotland har det skapats en ny dubbelled för framförallt flyget mellan Europa, Asien och Fjärran Östern.
Med den alltmer intensiva trafik som idag äger rum såväl i Östersjön som i luftrummet ovanför bör det på Gotland placeras en samlad trafikledningscentral som kan utgöra ett kris- och säkerhetscenter. Gotland är med sitt unika läge i Östersjön en strategiskt viktig plats att använda sig av. Sjöcentralen på Gotland är en väl fungerande verksamhet som med bland annat sin kompetens och lokalkännedom och i linje med Gotsam-andan mycket väl går att utveckla och förädla till att utgöra grunden i ett sådant kris- och säkerhetscenrum. Visby har också en mycket bra och väl fungerande flygplats med kapacitet att klara flygtransporter och logistik som kan vara kopplade till ett sådant nationellt kris- och säkerhetsarbete.
Gotlands läge i Östersjöregionen har medfört en utvecklad samverkanstradition. Det finns därmed särskilda möjligheter att på Gotland utveckla nya former för samverkan och att effektivisera samnyttjandet av resurser mellan myndigheter och organisationer.
Gotland har också idag en viktig roll i det samarbete som pågår mellan Östersjöländerna kring fred, säkerhet och miljö. Gotland ses som en neutral plats i Östersjön. Med anledning av detta kan Gotland i ett längre och framtida perspektiv mycket väl utveckla denna samverkan till ett kunskapsutbyte mellan länder i Östersjöregionen.