Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att SOS Alarm bör ha anmälningsplikt så att inte brott missas.
Allvarliga nödsituationer är tyvärr en del av livet. Det kan handla om akuta sjukdomstillstånd, rån, inbrott eller eldsvåda. Det kan också vara olyckshändelser, någon som har kört av vägen, gått på grund med båten eller ett flygplan som har störtat. Varje dag tar SOS Alarm emot cirka 50 000 samtal. Genom telefonintervjuer bedömer och analyserar de behovet av hjälp och försöker snabbt få fram rätt åtgärd och samordna olika resurser.
Det finns exempel ur verkligheten då det blivit problem. En nödställd larmar om hjälp och SOS gör bedömningen att enbart skicka ambulans. Senare framkommer att bakomliggande orsak till olyckan är rattfylleri. Polisen blev inte inkallad vid olyckstillfället, varför blodprov inte togs direkt. Risken är överhängande att brott inte kunnat styrkas, om inte sjukhusets personal hade anmält. Ett annat exempel är då vittnen uppgett en viss person eller ett bilnummer som vållande till skada på annan person men där SOS Alarm vägrat uppge dessa uppgifter till polisen.
Jag anser att SOS ska sortera under de krav som åligger en myndighet, nämligen skyldighet att anmäla brott. Om SOS påförs anmälningsplikt är förhoppningen att inga misstänkta brott ska missas i hanteringen. Dock ska SOS även i fortsättningen fungera som det fristående aktiebolag det är.