Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av adoptionssystemet.
För barnlösa par innebär bildandet av familj fertilitetsundersökningar, provrörsbefruktningar och långa processer. För dem som trots allt inte blir gravida kvarstår adoption som alternativ.
Syftet med vårdnaden om barn är att trygga en balanserad utveckling och välfärd för barnet enligt dess individuella behov och önskemål. För att tillåtas adoptera krävs genomgripande undersökningar från socialtjänsten, kurser ska genomgås och lämpligheten ska styrkas av vänner och bekanta. Att höga krav ställs på adoptionsföräldrar är befogat. Däremot ligger det i både barnets och föräldrarnas intresse att förfarandet sker smidigt och inte drar ut alltför länge på tiden. När tillstånd och barnbesked slutligen ges – om det nu blir ett positivt besked – har processerna ofta pågått i flera år.
Dessvärre är prövningarna inte slut där. För många föräldrar kvarstår ytterligare en prövning innan de räknas som fullvärdiga föräldrar, innan adoptionen slutligen godkänns. Det är den prövning som tingsrätten gör ungefär ett halvår efter det att barnet kommit till Sverige med sina nya föräldrar.
Återigen utvärderas föräldrarna och socialnämnden/dess motsvarighet ska avge yttrande till tingsrätten som ska fastställa adoptionen. Det är att förlänga en process som är svår och lång nog som den är.
Det är orimligt att föräldrarna ska leva i ovisshet om adoptionen verkligen godkänns efter det att de fått barnet i sin vård, även om det oftast handlar om en formalitet.
För det fall adoptionen inte synes vara till fördel för barnet bör brukliga sociala omsorger vidtas. Adoptionen bör därför fastställas när barnet kommer i föräldrarnas vård.