Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa kravet på bygglov för små kraftverk för sol och vind.
Politiken kan göra det lättare för människor att göra miljöbra saker. Politikens uppgift är att skapa långa och hållbara ramar för en gynnsam utveckling, inte att bestämma teknik och inte heller att lägga sig i vad människor gör på sin egen tomt.
Tack vare Birgit Friggebo har vi sedan 1979 har haft större frihet att få bestämma över vår egen tomt och bygga små byggnader på tio kvadratmeter utan bygglov. Från den 1 januari i år utvidgades regleringen till att omfatta ytterligare fem kvadratmeter. Detta genomfördes som en medveten regelförenkling. Nu är det dags att gå vidare. Möjligheten att bygga, inte helt oreglerat utan inom begränsningarna som gäller vanliga friggebodar, bör utökas till att även omfatta små kraftverk för vind och sol på högst 15 kvadratmeter. Vattenkraft omfattas inte eftersom vattenanläggningar särregleras. En friggebodsregel för byggande av solceller och mindre vindkraftverk öppnar för människor att producera sin egen el. Det handlar om att uppmuntra miljöanpassad och långsiktigt hållbar teknik.
Onödig byråkrati, utdragen tillståndsprövning och överklaganden präglar tillståndshanteringen i dag, och nu går vi rakt på pudelns kärna för att förenkla lite till. Vi vill öka möjligheterna att producera grön el. Efterfrågan på förnyelsebar energi ökar och innovationer och utvecklad teknik kan utöka vår produktion av grön el ytterligare.
Med en friggebodsregel för grön el blir energiproduktionen småskalig och närproducerad och människor blir mindre beroende av elbolag och prisläget på energimarknaden. Varje möjlighet till produktion av förnyelsebar energi bör tas tillvara och staten ska inte vara den som bromsar utvecklingen eller begränsar människors vilja att göra miljöbra saker.