Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att upphäva nuvarande bostadspolitiska mål.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa stimulansstöd vid nybyggnation av hyresrätter.
Att slopa de bostadspolitiska mål som tidigare fanns samtidigt som man slopade ränte- och investeringsstöd vid nybyggnation av hyresrätter har fått förödande konsekvenser. Att övergå från en bostadspolitik där alla skall ges möjlighet till en bra bostad till en rimlig kostnad till en bostadspolitik där marknaden får råda innebär att man avsäger sig allt ansvar för en ansvarsfull och aktiv bostadspolitik. En politik som tar ansvar för att det byggs bra bostäder för alla, inte bara för dem som har råd. En politik som värnar om hyresrätten och stimulerar till att det byggs fler hyresrätter till en rimlig kostnad. En politik som hjälper dem som idag har svårt att få en bostad: ungdomar som inte kan flytta hemifrån, studenter som inte får ett boende, barnfamiljer som bor trångt, osv. Genom att man låter marknaden styra avsäger man sig också möjligheten att föra en social bostadspolitik.
Skåne är en het tillväxtregion med en stor inflyttning. Kan inte kommunerna erbjuda bostäder och bostäder till rimliga priser är det stor risk att tillväxten hämmas. Kommuner som inte kan erbjuda bostäder förlorar sin attraktionskraft och därmed arbetstillfällen. Förutom att företag etablerar sig så finns närheten till Danmark vilket gör att trycket på bostadsmarknaden ökar. Bostadspriserna i Danmark påverkar Skåne i allra högsta grad. Under de senare åren har de stått för en stor del av inflyttningen. Till det kommer även studenter och ungdomar som skall flytta hemifrån. För att klara av att möta den efterfrågan av att ha någonstans att bo så är det viktigt att det finns bostäder att erbjuda.
Det slopade investeringsstödet för hyresrätter slår extra hårt mot Skåne och då speciellt Malmö, Landskrona och Helsingborg som är de kommuner som har en stor inflyttning. Bara för att visa på ett exempel, kan man ta Malmö som har en inflyttning och nettoökning motsvarande ca 4 000 personer och ca 1 000 nyproducerade lägenheter och småhus. För 2009 vet man inte men man befarar att det blir oerhört lite. Motsvarande sker i de andra kommunerna. Det slopande investeringsstödet har inte bara påverkat de kommunala bolagen utan även de privata byggherrarna avstår från att bygga, dvs. bygga det som efterfrågas, nämligen hyresrätter, och som behövs för att flyttkedjorna skall fungera.
Eftersom det inte finns tillräckligt med hyresrätter till en rimlig kostnad har många, mot sin vilja, tvingats att köpa sig en lägenhet till ett högt pris och därmed skuldsätta sig. Ungdomar måste skuldsätta sig när de ska skaffa sitt första boende. Nu har inte alla denna möjlighet utan tvingas bo kvar hemma eller flytta runt bland kompisar.
Bostadsmarknaden underlättas inte heller av all den ombildning av hyresrätter som sker – en ombildning där många känner sig ”tvingade” att köpa sin bostad för att inte hamna i beroendeställning till sin granne. Dessutom tvingas många att mot sin vilja skuldsätta sig för att få ett boende.
Nu kan vi se vad den sittande regeringens bostadspolitik, eller rättare sagt brist på bostadspolitik, lett till. Trots att det bidrag som fanns inte var så stort så fungerade det. Det fungerade så bra att det byggdes.
Nu kan vi se hur hårt effekterna slår mot Skåne där byggandet av hyresbostäder i princip upphört – en effekt som påverkar Skånes kraft att fortsätta vara den tillväxtregion som den är.