Motion till riksdagen
2008/09:C404
av Jeppe Johnsson (m)

Bluffakturor


m1489

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regler om skriftliga avtal ska krävas vid telefonförsäljning.

Motivering

Tidigare var det möjligt att den som utsattes för en bluffaktura, trots att han/hon bestred den, hamnade i kronofogdens register. Då det gällde en privatperson hanterades ärendet konfidentiellt fram till dess att myndigheten meddelat ett utslag.

För företag gällde andra regler. Deras ärenden blev offentlig handling så fort ansökan inkommit till Kronofogdemyndigheten. Det innebär att till exempel kreditupplysningsföretag kunde få tag i uppgifterna, vilket påverkade de utsatta företagens kreditvärdighet. Även när ärendet rörde en bluffaktura och företagaren fick rätt i slutänden så fanns informationen om ansökan kvar. Det innebar att de företagare som stått upp mot blufföretagen och drivit sin sak straffades av det rådande systemet.

Våren 2008 togs beslut om ändring av dessa regler. Redan våren 2001 gjorde riksdagen ett tillkännagivande i frågan, men det dröjde ända tills våren 2008 innan alliansregeringen återkom med ett förslag till ändringar.

Problemet med bluffakturor finns kvar i olika skepnader. Följande mail kom från en småföretagare.

Då vi märkt en lavinartad ökning av bluffakturor är vi bekymrade. Det kan t.ex. räcka med att man svarar med sitt namn på ett telefonsamtal för att det sedan passande skall planteras in efter några ord från den s.k. säljaren. Vips står du med som ”godkänd inspelningsorder” även om du har sagt Nej under hela samtalet. Jag menar en order som bara är telefonledes skall väl aldrig vara bindande hos kronofogden i vilket fall som helst!

Det verkar som vi har ett system som stöttar skojare i Sverige och man måste värna om företagaren som i sin tur skapar arbete och skattepengar. Man får aldrig gå bovarnas ärende! Folk måste för katten våga svara i telefonen!

Svensk Handel har träffat en branschöverenskommelse med SCCF (Sveriges Callcenter Förening) avseende god sed vid telefonförsäljning mellan näringsidkare. Överenskommelsen innehåller noggranna regler om hur telefonförsäljning ska genomföras.

Överenskommelsen innebär bl.a. att kunden inom sju arbetsdagar från försäljningssamtalet som lett till försäljning ska erhålla en faktura alternativt bekräftelse på beställningens omfattning och innehåll. Fakturan alternativt bekräftelsen ska innehålla uppgift om pris, avtalstid, uppsägningsvillkor, övriga villkor samt kontaktuppgifter och öppettider till kundtjänst. Kundtjänsten ska kunna nås per telefon, fax och e-post.

Kunden har ångerrätt i sju arbetsdagar från det att kunden har erhållit fakturan alternativt bekräftelsen. Om produkten eller tjänsten skickas ut eller om avtalet träder i kraft innan en bekräftelse eller faktura har mottagits gäller sju arbetsdagars ångerrätt från det datum kunden fått produkten eller då tjänsten påbörjats. Om samtalet eller delar av detta spelas in av företaget i syfte att använda inspelningen som ett avtalsunderlag ska kunden underrättas om detta innan inspelning påbörjas.

På den seriösa marknaden fungerar oftast frivilliga överenskommelser som denna mellan Svensk Handel och SCCF. Problemet är de företag som inte är seriösa. Jag anser att regeringen bör överväga att införa bindande regler som omfattar all telefonförsäljning. Det är då rimligt att samtlig försäljning via telefon följs upp med ett skriftligt avtal eventuellt enligt den modell som beskrivs ovan. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 2 oktober 2008

Jeppe Johnsson (m)