Motion till riksdagen
2008/09:C396
av Karin Nilsson och Lars-Ivar Ericson (c)

Samhällsplaneringen måste vara hanterlig om landsbygden ska kunna utvecklas


c501

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kraven i PBL måste ta bättre hänsyn till möjligheten för landsbygden att utvecklas.

Motivering

Ett exempel är Bolmentunneln som används för att transportera vatten från Bolmen i Småland till Ringsjöverket i Skåne. Tunneln är 8 mil lång och följs av en 2,5 mil råvattenledning. Vattnets grävda färdväg under marken skär genom sex kommuner i två län.

Sydvatten har uppdragit åt konsultföretaget WSP att ta fram underlag för en hemställan om utpekande av Bolmentunneln som riksintresse. Avsikten med detta är att vattenintresset skall kunna belysas i ett tidigt skede i samhällsplaneringen. Frågan avgörs av Naturvårdsverket.

Det låter i och för sig bra, men kan komma att ställa till problem för de berörda kommunernas effektivitet i sin samhällsplanering. För att ta i anspråk områden som klassificeras som riksintresse krävs en längre handläggningstid, vilket kan fördröja kommunala byggnadslov i upp till tre år. Redan har planer i Markaryds kommun påverkats av Sydvattens begränsningskrav, och med en förklaring av tunneln som riksintresse skulle de berörda kommunerna Ljungby, Markaryd, Hässleholm, Örkelljunga och Perstorp få ännu svårare att genomföra planerade verksamheter.

Bolmentunneln är inte helt tät utan omgivande grundvatten läcker in till tunneln. Men likväl kan man göra jämförelsen med andra stora ytvattentäkter som t.ex. Göta älv, som förser Göteborg med färskvatten. Området runt Göta älv har inte så långt gångna restriktioner. Älven har dessutom både biflöden och sjöfartstrafik.

Alla kommuner har sina egna vattenverk och vattenskyddsområden och är väl medvetna om riskerna och innebörden av starka vattenskydd för dessa. De vet hur man tar hänsyn till dessa i sina översiktsplaner och detaljplaner.

De kommuner som berörs är väldigt beroende av en god och effektiv service vid hantering av byggnadslovsärenden. En fördröjd process kan innebära att etableringen av en ny verksamhet hamnar någon annanstans, i en annan kommun.

Det som närmast kan vara aktuellt är ansökningar om uppförande av vindkraftsparker, vilket också är en fråga av riksintresse. Sådana anläggningar har ingen som helst påverkan på grundvattnet, men kräver en kommunal handläggning med upprättande av detaljplaner. Energiförsörjning och vattenförsörjning är frågor som båda är för viktiga för att hamna i konflikt med varandra, vilket är risken vid ett hårdare utformat vattenskydd.

Att utveckla en kommun som i alla sammanhang får utgöra transportsträcka för närliggande storstadsregioner, vägar, järnvägar, elförsörjning och vattenförsörjning kan innebära en död hand för utvecklingen.

Vi vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av att kraven i PBL måste ta bättre hänsyn till möjligheten för landsbygden att utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2008

Karin Nilsson (c)

Lars-Ivar Ericson (c)