Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten bör öka sitt engagemang kring problematiken rörande stranderosion.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör tillåta erosionsskyddsmetoden strandfodring.
Kustområdet är av stor betydelse för vårt samhälle, dels för att många bor nära kusten, dels för transport, handel och som källa för livsmedel och råvaror. Stränderna är också värdefulla som biologiska livsmiljöer och för vår egen fritid.
Erosion är vanligt över hela världen och har till stor del naturliga förklaringar. Kustlinjen förändras ständigt och när havet bryter ner och för bort sanden från stranden krymper den och kustlinjen förskjuts inåt land. Det är en naturlig process, landskapet formas om av vatten, vind och is. Vågor, strömmar och vindar skapar en naturlig erosion, men vi får inte blunda för att mänskliga aktiviteter kan rubba jämvikten mellan naturliga processer. På så vis bidrar människan till att erosionsskadorna blir större än de annars skulle ha varit.
Stranderosionen orsakar översvämningar som i sin tur kan orsaka förlust av land, byggnader och infrastruktur. Det innebär enorma kostnader, både för samhället som helhet och för drabbade privatpersoner.
I syfte att motverka stranderosion kan åtskilliga olika åtgärder vidtas. Man kan bygga s.k. hövder eller vågbrytare i vattnet utanför stranden. Man kan lägga ut betongmadrasser, platsgjutna betongplattor eller sten för att förhindra sandens flykt. Ingreppen blir stora såväl i havet som på stränderna. I vissa fall innebär erosionsskydden att stranden inte längre kan användas av allmänheten för bad och rekreation.
Det finns även möjlighet att återföra sand som erosionen tagit med sig från stränderna ut till havs. Metoden kallas strandfodring används flitigt i övriga Europa, men är ännu inte tillåten i Sverige. Metoden innebär att man på en eroderad kuststräcka lägger ut sand som hämtas i havet eller på land. Sand som sugits ut till havs återbördas därmed och erosionsomloppet kan därmed fortsätta utan att medföra större skada eller andra efterverkningar. Man skulle kunna benämna denna process som den mest miljövänliga erosionsskyddsmetoden. Denna metod bör självfallet också tillåtas i Sverige.
Stranderosion drabbar många kommuner i Sverige. Oftast får drabbade kommuner själva bära bördan och ansvaret av att skydda sina stränder. Staten bör öka sitt engagemang kring problematiken kring stranderosionsfrågan. SGI, Statens geotekniska institut, har idag samordningsansvaret för stranderosion. Institutets ansvarsområde bör utökas till att gälla även åtgärder för strandskydd i syfte att vara ett konkret stöd till kommuner som drabbats av stranderosion.