Motion till riksdagen
2008/09:C367
av Magdalena Streijffert och Maryam Yazdanfar (s)

Ekologiskt hållbart boende


s68045

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för klimatkonsekvensbeskrivningar vid nybyggnation.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att bryta oljeberoendet.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för hållbar planering av bostadsområden.

1 Yrkande 2 hänvisat till NU.

Motivering

Politikens makt över planerade bostadsområden och statsbyggnad måste stärkas. Faktum är att vi idag bygger in behovet av bil då bostadsområden och arbetsplatser planeras felaktigt. Politiken har makt att planera och organisera bostadsområden utifrån principer om inflytande, trivsel och demokrati. Planeringsprocessen kräver dock att vi i högre grad än idag bygger med blandade upplåtelseformer. Framtidens bostadsområden ska innehålla såväl villor som bostads- och hyresrätter med ett vitt kostnadsspektrum. Detta för att säkerställa en social blandning i bostadsområdet.

All byggnation måste ske hållbart, miljökonsekvensbeskrivningar bör även innefatta klimatkonsekvenser såsom ökat bilåkande. Fler bostadsområden bör planeras utifrån principen om energimässigt självförsörjande. Uppvärmningskostnader och energiåtgång kan därigenom minskas. Bostadssektorn bör öka takten i att bryta oljeberoendet.

Regeringen behöver presentera en tidsplan för när oljeberoendet inom bostadssektorn ska vara brutet.

Hållbar utveckling och ett hållbart boende kan fokusera på möjligheterna till bättre levnadsvillkor. Folkhälsan är ett område som alltid bör beaktas i nybyggnation, alla nybyggda bostadsområden bör utgå från principen om hållbarhet och folkhälsa. God tillgång till parker med friluftsmöjligheter, löparspår, skidspår, promenadstigar och badplatser ska vara viktiga delar i planering av nya bostadsområden. Att entusiasmera boende att hellre gå eller cykla istället för att ta bilen är positivt för såväl klimatet som folkhälsan.

Sverige behöver en plan för hur vi avser att bygga för framtiden. Hur miljö, delaktighet, trygghet och folkhälsa kan bli betydelsefulla beståndsdelar i nybyggda bostadsområden. Köpcentrum, isolerade från bostadsbebyggelse, har fördelar men även oerhört många nackdelar. Ökat bilåkande och försämrad folkhälsa är konsekvenser av alltför många köpcentrum. Regeringen behöver uppmuntra kommunerna att ta ett ökat ansvar för en hållbar samhällsplanering. Ett årligt pris bör instiftas till årets mest ekologiskt hållbara kommun.

Stockholm den 30 september 2008

Magdalena Streijffert (s)

Maryam Yazdanfar (s)