Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av regelverket rörande budplikten.
I samband med Scaniaaffären förra året uppmärksammades att Volkswagen fått dispens från den så kallade budplikten. Denna regel gör gällande att då en utomstående intressent förvärvar mer än 30 procent av aktierna i ett noterat bolag så måste samtliga ägare erbjudas samma pris för sina aktier. Så har inte skett i Scaniaaffären då Volkswagen redan ägde 30 procent av aktierna. Det bör dock noteras att Volkswagen på grund av ”aktietekniska” skäl under en tid ägde mindre än 30 procent av aktierna.
Även om Aktiemarknadsnämnden, vilken är instansen som medger undantag från budplikten, gjort en korrekt bedömning när de givit dispens, så är det rimligt att ställa sig frågan om inte lagen fallerat i sitt syfte, nämligen att skydda minoriteten.
Det är mycket viktigt att små aktiesparare har ett starkt skydd vid ägarskiften i aktiemarknadsbolag. I de fall där en ägare redan sitter på mer än 30 procent av aktierna och vill köpa mer, så kan de idag frångå att ge samma pris till alla aktiesparare. För att komma runt det problemet borde vi införa ytterligare gränsvärden för budplikten. Ett förslag är vid 50 respektive vid 67 procent. Det skulle stärka skyddet för mindre ägare då ett kontrollägarskifte äger rum. Jag anser att det behövs en översyn av regelverket rörande budplikten. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.