Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över distans- och hemförsäljningslagen så att den är anpassad till telefonförsäljningen.
Telefonförsäljning har blivit ett problem för många konsumenter. Lämnar du ut ditt födelsenummer eller uppfattar något fel så finns det en uppenbar risk att du får ett abonnemang utan att du har skrivit på ett avtal. Exempelvis slutar din mobil plötsligt att fungera och du är överförd till en annan operatör.
Det råder en stor rättsosäkerhet för medborgaren när det gäller telefonförsäljningen. Telefonförsäljningen är en metod som behöver tydliga regler för att tillvarata konsumentintresset. Distans- och hemförsäljningslagen är den lag som reglerar telefonförsäljningen. Men den är inte anpassad för att i första hand möta de problem som finns med telefonförsäljningen. Den är skriven utifrån att distansförsäljning i huvudsak handlar om dörrförsäljning. Det konsumentskydd som finns är främst införandet av lagen för NIX-Telefon. Den trädde i kraft den 1 maj 2000 och innebär en möjlighet att själv lägga in en spärr mot telefonförsäljning. Att bryta mot NIX-Telefon strider mot god marknadsföringssed.
Konsumentverket uppmanar att det ska vara tydlig för konsumenterna att tacka nej om man inte vill ingå något avtal. Post- och telestyrelsen har fått mängder av klagomål där abonnenter fått sitt telefonabonnemang felaktigt överflyttat till ny operatör när man tror att det är information man har sagt ja till. Ofta innebär detta att konsumenten får extra besvär att bli kvitt med problemen.
Vi anser att denna oseriösa hantering av avtal måste ses över. Det som bör gälla är att inget abonnemang eller liknande ekonomisk överenskommelse ska få gälla förrän det finns någon form av underskrivet avtal. Namnunderskriften måste få en större betydelse.