Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att begränsa försäkringsbolagens tillgång till patientjournaler.
Barn och ungas personliga integritet kan i dag kraftigt ifrågasättas. Genom att sätta ett kryss på en blankett vid tecknandet av en privat personförsäkring och även vissa privata skadeförsäkringar får försäkringsbolag fri tillgång till samtliga journaler vad gäller både omfattning och i tid.
Försäkringsbolagen efterfrågar i dag alltid fullständig fullmakt att rekvirera samtliga patientjournaler och annan information om den enskilde, som nekas försäkring om detta krav inte uppfylls. Försäkringsbolagen erhåller härmed journaler från såväl barnhälsovården som skolhälsovården, dvs. inrättningar som ofta har med det friska barnets utveckling att göra.
Överskottsinformationen som bolagen får vid granskandet av den enskildes journaler innebär ett omotiverat intrång i den personliga integriteten. Risken för övertolkning av informationen försämrar också den enskildes möjligheter till försäkring på normala villkor.
En statlig utredning lämnade i maj 2005 (Ds 2005:13) sina slutsatser till Justitiedepartementet där flera förslag på hur försäkringsbolagens tillgång till patientjournaler skulle kunna begränsas utan att möjligheterna till försäkringsmässiga bedömningar försämrades. Sedan dess har inget ytterligare hänt för att stärka barns och ungas integritet, utan man har fortfarande tillgång till information från barnhälsovården och skolhälsovården.
Anteckningen ”pigg och livlig treåring” som är positivt vid barnhälsokontrollen kan bli något negativt tjugo år senare vid tecknandet av en försäkring. Det finns stor risk att bolagen övertolkar den information som finns i journalerna. Dessutom leder systemet till att läkare och andra som är skyldiga att föra journal blivit mer restriktiva i sin journalföring, vilket blir till men för den enskilde.
Det nuvarande systemet är också tveksamt ur sekretessynpunkt. Försäkringsbolag har inte stöd i lag om strikt tystnadsplikt, något som för att upprätthålla rättssäkerhet, patientsäkerhet och allmänt förtroende, bör författningsregleras. Den generella fullmakten blir svår att kontrollera eftersom bolag vid en skadereglering har rätt till integritetskänsligt material som lämnades redan vid tecknandet av försäkringen.
Att försäkringsbolag ska ha fri tillgång, utan begränsning vare sig i tid eller till omfattning, till all information inom hälso- och sjukvården är ett stort ingrepp i den enskildes integritet. Utredningens intentioner bör skyndsamt sättas i verket. Detta bör ges regeringen till känna.