Motion till riksdagen
2008/09:C321
av Agneta Berliner (fp)

Tipstelefon om försvunna barn


fp1319

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska verka för att alla EU:s medlemsländer fullt ut möjliggör användandet av tipstelefonnumret för brådskande fall av försvunna barn.

Motivering

Att ett barn försvinner eller förs bort är en av de mest traumatiska händelser som kan drabba en familj. Vissa fall av försvinnande beror på bortförande av för barnet okända personer eller att barnet självt ligger bakom försvinnandet, men inte sällan är anledningen interna tvister inom familjen. En allt vanligare form av försvinnande är olovliga bortföranden och kvarhållanden av barn i internationella förhållanden. Riksdagens utredningstjänst uppger att det varit ett varierande antal bortförda barn mellan åren under perioden 2001–2007. Men på senare tid har dock en kraftig ökning av antalet ärenden noterats jämfört med tidigare år. Den 20 februari 2008 uppgick antalet öppna ärenden till 113. Det kan handla om barn som förts från Sverige utan vårdnadshavares medgivande, och även barn som förs till Sverige från ett annat land. Oavsett anledning till ett försvinnande är det aldrig för barnets bästa att skiljas från sin hemmiljö.

Efter beslut av EU-kommissionen har det upprättats ett europeiskt telefonnummer (116 000) för brådskande fall av försvunna barn dit allmän­heten kan lämna tips och information. Num­ret ska vara kost­na­ds­fritt för användaren, och de enskilda medlemsstaterna ska stå för kost­na­derna och org­anisera detta på lämpligt sätt. I artikeln EU-larmsystem för försvunna eller bortrövade barn, publicerad på Europaparlamentets webbplats 2008 den 10 april framgår det att numret idag är i drift men att endast fyra länder hittills aktiverat det. Sverige är inte ett av dem.

För att arbetet med att få ett effektivt system för att återfinna försvunna barn ska fungera krävs det att alla länder, även Sverige, genomför de system som utvecklats av EU. Larmtelefonnumret kan vara ett mycket viktigt verktyg för återförande av barn under förutsättning att det implementeras och att information om numret sprids.

Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2008

Agneta Berliner (fp)