Motion till riksdagen
2008/09:C311
av Carina Hägg (s)

Bortförande av barn


s3041

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser för att förebygga att barn bortförs.

Motivering

Det förekommer att barn förs bort av sina föräldrar. Ofta för föräldrarna barnen utomlands. I majoriteten av fallen är det fadern som för bort barnen, även om det också förekommer att modern tar barnen och ger sig av. Att som barn bli bortförd av någon av föräldrarna mot sin egen vilja medför generellt en svår upplevelse för barnen. Det behövs ökade insatser för att förebygga och förhindra att barn förs bort. Ofta har bortförandet föregåtts av hot och våld mot kvinnan och barnen, vilket har lett till att kvinnan har gjort en polisanmälan och ansökt om skilsmässa. Det finns åtskilliga exempel på att män som för bort sina barn dessförinnan har begått kränkningar och övergrepp mot mamman och kanske även mot barnen. Haagkonventionen tar inte hänsyn till det faktum att många kvinnor i ett antal länder på grund av sitt kön har små möjligheter att driva en rättsprocess eller att få ett arbete för att klara sin försörjning. Vi kan inte utgå från att nationell lagstiftning eller rättstillämpning har föregåtts av en genusanalys. Myndigheter som polis och socialtjänst ska ha tillgång till erfordlig kunskap om risken för att barn förs bort. Regeringen bör därför överväga hur detta kan tas upp i utbildningen för dessa yrkesgrupper.

Utrikesdepartementet har en nyckelroll för att återbörda ett bortfört barn till den förälder som har vårdnaden. Regeringen har ansvar för att nödvändiga resurser avsätts för detta arbete och att metoderna kontinuerligt utvecklas. Det bör göras tillägg i Haagkonventionen som tar hänsyn till ensamstående kvinnors behov av försörjning under rättsprocessen.

Det gäller de fall där ensamstående kvinnor inte kan leva kvar i den miljö där barnen finns. De kan helt enkelt inte försörja sig.

Vi får inte heller glömma att det finns kvinnor som hotas och misshandlas. Dessa kvinnor kanske inte alls omfattas av den lagstiftning på detta område som gäller i vistelselandet. Kvinnor är särskilt utsatta när det gäller försörjning, hot och misshandel, vilket även kan drabba barnen.

Stockholm den 2 oktober 2008

Carina Hägg (s)