Motion till riksdagen
2008/09:C296
av Eva-Lena Jansson (s)

Ändring av namnlagen


s32019

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ändra namnlagen.

Motivering

Dagens namnlag behöver förändras. Den som gifter sig eller ingår registrerat partnerskap ska, enligt namnlagen, senast i samband med vigseln anmäla vilket efternamn den enskilde vill ha i äktenskapet/partnerskapet. Den enskilde kan välja mellan att antingen ha den enes eller den andres efternamn som gemensamt efternamn eller att var och en behåller sitt efternamn från tiden närmast före äktenskapet/registrerade partnerskapet. Vidare kan den som antagit den andres efternamn få ha sitt tidigare efternamn som mellannamn.

Om makarna/paret behåller sina ursprungliga efternamn får den ene, med den andres samtycke, ha den andres efternamn som mellannamn. Det är dock bara den ene maken/partnern som kan ha den andres namn som mellannamn. Regelverket innebär att det inte är möjligt för ett par nyblivna makar/partner att genom att lägga samman sina tidigare familjenamn skapa ett nytt och gemensamt familjenamn.

Det finns unga familjer som vill markera samhörighet genom att båda antar varandras namn och skapar ett nytt ”namn” som består av de båda partnernas ursprungliga två namn. För det kan det finnas helt personliga skäl, men också skäl som att makarna kommer från olika kulturer och genom att lägga samman namnen vill markera samhörighet över kulturgränserna. Det borde vara möjligt att tillgodose dessa önskemål genom att förändra nuvarande namnlag, antingen genom att reglerna för själva efternamnet förändras eller genom en kombination av ändringar i regelverken för efter- och mellannamn.

Vid en interpellationsdebatt i juni 2007 utlovade justitieminister Beatrice Ask en utredning av namnlagen. Något som det också hänvisas till i civilutskottets betänkande 2007/08:CU6 Namnlagen. Vid förfrågan till justitieutskottet den 23 september har det fortfarande inte tillsats någon utredning och det finns heller inga direktiv till en sådan. Det måste ses som anmärkningsvärt att regeringen, trots lagutskottets och regeringens tidigare uttalanden samt ständigt återkommande motioner med krav på att ett översynsarbete kommer till stånd, fortfarande inte tillsatt en utredning.

Stockholm den 29 september 2008

Eva-Lena Jansson (s)