Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av plan- och bygglagen (1987:10) i vilken det beaktas att skapa bättre förutsättningar för att nya koloniområden tillkommer i kommunerna.
God bebyggd miljö är viktig att verka för i det fortsatta arbetet med översyn av plan- och bygglagen och att det skapas bättre förutsättningar för att koloniträdgårdar och odlingslotter ska anläggas i tillräcklig omfattning. Trädgårdsodling är ett av de mest uppskattade fritidsintressena bland allmänheten och är därtill samhällsnyttig i en rad avseenden. Trädgårdarna bidrar till både trivsel och biologisk mångfald i stadsbygden. För en ekologiskt hållbar samhällsutveckling kan de också få stor betydelse. Det som odlas till husbehov i egen trädgård kan tillföras hushållet utan energikrävande transporter och resursförbrukande förpackningar. Utöver nyttan och glädjen med egen skörd betyder även trädgårdsarbetet att man utomhus får motion av det lågintensiva slag som är bra för hälsan.
Men alla trädgårdsintresserade har inte möjlighet att skaffa sig en egen trädgård. För många är det otänkbart att köpa en villa för miljontals kronor för att få möjlighet att odla. En kolonilott är ett gott alternativ, men tillgången på sådana är otillräcklig på många håll. Det gäller särskilt kolonilotter med stugor. En egen kolonistuga gör det på flera sätt mer attraktivt att vistas på koloniområdet, även när stugan är så liten att den inte är avsedd att bo i. Följaktligen är koloniträdgårdar med stugor mycket efterfrågade, särskilt i storstäderna.
Ändå är det inte längre särskilt vanligt att nya koloniområden anläggs. En förklaring kan vara att statsmakterna inte tillräckligt tydligt anger detta som ett kommunalt ansvar. Det är därför desto viktigare att regeringen i det fortsatta arbetet med översyn av plan- och bygglagen beaktar att det skapas bättre förutsättningar för att nya koloniområden tillkommer i kommunerna. T.ex. bör koloniträdgårdar definieras tydligare, ha en egen beteckning i detaljplanerna och få särskilda villkor för bygglov och användningssätt. Det finns därtill behov av att utarbeta planeringsriktlinjer och systematiskt ta vara på goda erfarenheter inom koloniträdgårdsrörelsen. För närvarande råder det t.ex. stor tveksamhet i kommunerna om vilken teknisk standard koloniområden av olika slag bör ha med hänsyn till aktuella miljökrav, bekvämlighetsaspekter och ekonomiska förutsättningar.