Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över frågan om barn som får skulder för obetalda vårdavgifter.
Idag är det mer regel än undantag att man inom landsting och andra vårdgivare tillämpar regeln att man får betala vårdavgiften även om man inte infinner sig till beställt besök inom vården. Undantag kan vara om man meddelar att man inte har möjlighet att komma på utsatt tid.
Detta innebär att man får en skuld till exempelvis landstinget, om man inte kommer på beställt besök och inte meddelar sig. Det gäller även barnens besök inom vården. Därför finns det många barn som är skuldsatta redan i tidig ålder, på grund av obetalda vårdavgifter.
Enligt FN:s barnkonvention är man barn tills man fyller 18 år och då är man själv ansvarig för sina handlingar. Men om man är under 18 år så är det föräldrarnas ansvar som gäller. Detta gör att förhållandet att barn blir skuldsatta redan före 18 års ålder inte är rimligt. Det måste vara förälders ansvar att, om man inte kommit på utsatt besökstid inom vården, se till att vårdavgiften blir betald. Om detta inte sker måste det i varje fall vara föräldern som blir skuldbelastad, inte barnet.
Eftersom frågan är aktuell behöver man se över hur man ska lösa problemet så att inte barnen drabbas av skulder innan de fyllt 18 år och själva ska ta ansvar för sin ekonomi.