Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om effektiv lånekostnad.
Sedan många år är banker och övriga kreditgivare skyldiga att till låntagare ange den effektiva räntan i samband med upptagande av krediter. I denna beräkning ingår utöver räntan även de kostnader som banken tar ut dels i samband med låneutbetalningen, dels avgifter under lånets löptid.
Under senare tid har en del mer eller mindre seriösa kreditgivare börjat avstå från att ta ut ränta och i stället enbart ta ut en kostnad för krediten. Följden blir att de inte behöver redovisa någon effektiv ränta för låntagaren. Enligt uppgift finns det kreditkostnader som motsvarar flera tusen procent utan att detta redovisas öppet.
Detta är djupt otillfredsställande, och det finns skäl att se över regelverket för kreditinstitutens skyldighet att ange effektiv ränta för krediterna.
Ett sätt skulle kunna vara en skyldighet att ange en effektiv lånekostnad i stället för effektiv ränta. På så sätt slipper ingen undan ansvaret för den viktiga konsumentinformationen. Det spelar då ingen roll om de använder sig av ränta eller kostnad.
Det kan finnas ett annat tungt vägande skäl för en förändring. Vissa religiösa inriktningar medger inte att man får ta ut eller betala ränta och ska vi ge människor med denna övertygelse möjligheter att komma i åtnjutande av den ordinarie kreditmarknaden är det väsentligt att också använda begrepp som kan tillgodose även deras behov och önskemål.