Motion till riksdagen
2008/09:A392
av Birgitta Eriksson m.fl. (s)

Lönekartläggningar och jämställdhetsplaner


s27097

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en lagändring bör göras avseende årliga lönekartläggningar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sanktioner bör införas mot de arbetsgivare som inte följer lagen, dvs. inte upprättar jämställdhetsplaner och lönekartläggningar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införandet av sanktioner om inte lönekartläggningar och jämställdhetsplaner utförs enligt lagen.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kraven ska gälla samtliga arbetsgivare med minst tio anställda.

Motivering

Nära hälften av företagen genomför inte den lönekartläggning jämställdhetslagen kräver. Det kunde fackförbundet Unionen visa i en rapport tidigare i år.

Även om antalet arbetsplatser där lönekartläggning görs ökar, så är ökningstakten oacceptabelt långsam. Unionens rapport avslöjar att lönegapet mellan kvinnor och män med samma yrke i samma ålder och i samma region fortfarande är nära 2 000 kr i månaden. Kvinnorna har fortfarande bara 93 procent av männens löner i motsvarande befattning, ålder och region. Det är en siffra som stått nästan helt still det senaste året.

Medlet mot detta är lönekartläggning, som får orättvisorna att komma i dagen. Unionens rapport visar också, att när kartläggning väl görs, upptäcks osakliga löneskillnader i nästan hälften av fallen och därmed möjligheten att korrigera orättvisorna.

Det är väldokumenterat att lönekartläggningar är ett välfungerande instrument för att komma tillrätta med osakliga löneskillnader.

JämO inledde 2006 den så kallade Miljongranskningen som omfattar 1 245 arbetsgivare med sammanlagt en miljon arbetstagare. Av de 292 arbetsgivare vars ärenden avslutats fram till den 8 oktober hade 129 identifierat och rättat till osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män (44,2 procent). Ytterligare 10 arbetsgivare som ännu inte var färdiggranskade hade hittat löneskillnader. Totalt handlar det om lönejusteringar på minst 40 miljoner kronor. En del arbetsgivare har angett lönejusteringar i procent i stället för i krontal, varför det egentliga beloppet är högre. Dessa lönejusteringar omfattar minst 3 300 personer (den exakta siffran är högre, men alla arbetsgivare har inte redovisat hur många arbetstagare som omfattas av lönejusteringarna). Nio av tio är kvinnor.

Vi anser det vara bevisat att lönekartläggningar fyller sin funktion. Just därför är det viktigt att göra en kartläggning varje år och inte vart tredje år som regeringen tidigare beslutat sig för. Vi föreslår därför en lagändring där kravet ånyo blir lönekartläggning varje år för samtliga arbetsgivare med minst tio anställda, samt att det införs kännbara sanktioner för de arbetsgivare som inte följer lagen vad gäller krav på att upprätthålla jämställdhetsplaner och genomföra lönekartläggning.

Stockholm den 2 oktober 2008

Birgitta Eriksson (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Hägg (s)

Karin Åström (s)

Lars U Granberg (s)

Louise Malmström (s)

Marie Nordén (s)

Matilda Ernkrans (s)

Monica Green (s)

Peter Jeppsson (s)

Phia Andersson (s)