Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätten till en god arbetsmiljö.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om mönsterarbetsplatser.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förebyggande av arbetsplatsolyckor.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Arbetsmiljöverket.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om svenska lagar och anställningsvillkor.
Den socialdemokratiska politiken tar fäste i att människors villkor ska förbättras. Det måste finnas en välfärd, värd namnet, och i denna välfärd ingår även rätten till ett arbete och till en god arbetsmiljö.
Den regionala utvecklingen är basen när det gäller att utveckla arbetsmarknaden och arbetsmiljön i regionen, för människors bästa. Den regionala rollen är viktig för Västsverige, innefattande såväl företagsamhet som arbetsmarknad och arbetsmiljön på våra arbetsplatser. En av grundstenarna i arbetsmiljöarbetet är att se till att alla anställda ska ha rätt till företagshälsovård.
Ett arbetsliv som värnar människors hälsa är av avgörande betydelse. Ett arbetsliv som värnar hälsan bygger på en bra arbetsmiljö, därför måste man bedriva ett systematiskt arbete för bättre arbetsmiljö på alla platser. Att det sker allt fler dödsolyckor på våra svenska arbetsplatser måste tas på allvar.
Varje år dör cirka 100 personer i Sverige för att de har exponerats för asbest. Varje vecka avlider en person i en arbetsrelaterad olycka. Varje år skadar sig 30 000 anställda så allvarligt att det leder till sjukskrivning. Nästan 4 000 ungdomar skadar sig på jobbet varje år – många får men för livet.
Det är inte acceptabelt att arbetsmiljön blir farligare eller att säkerheten på arbetsplatserna försämras. Ett grundläggande arbetsmiljöarbete sker i Västsverige, där man aktivt arbetar för att arbetsplatserna ska vara attraktiva och präglas av jämställdhet, mångfald och utvecklingsmöjligheter i det egna arbetet.
Att skapa fler så kallade mönsterarbetsplatser bör vara en prioriterad angelägenhet i hela vårt land. En del i en god arbetsmiljö är att man som personal känner att man kan påverka sitt arbete. Att personalens kompetens tas tillvara och utvecklas är oerhört viktigt för utvecklingen av arbetsplatserna.
Regeringen har genomfört stora besparingar inom Arbetsmiljöverket. Det kommer att innebära att verket får svårt att genomföra inspektioner på de arbetsplatser som har den mest farliga och utsatta arbetsmiljön. Resurserna för att utbilda skyddsombud har dragits ner och regeringen har monterat ner Arbetslivsinstitutet. Detta är inte acceptabelt det behöver finnas mer möjligheter till inspektioner och till skyddsombudsverksamheten. Förebyggande arbete måste alltid vara bättre än åtgärder efter det att arbetsolyckor skett.
På dagens arbetsmarknad kan man välja en arbetsgivare i Sverige eller inom den europeiska arbetsmarknaden. Det är fritt att arbeta och bo var man önskar. Utländska företag är ett naturligt inslag i vår svenska arbetsmarknad, liksom att det finns utländsk arbetskraft på vår arbetsmarknad.
Det är viktigt att slå fast att svenska villkor och avtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Regeringen har ett ansvar att agera såväl nationellt som på EU-nivå för att säkerställa de svenska kollektivavtalen.