Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gravida kvinnors arbetsmiljö.
Kvinnor som är gravida, nyss har fött barn eller ammar, har rätt att i sin arbetsmiljö slippa att utsätta sig eller sitt barn för risker. EU-direktiv 92/85/EEG om skydd för gravida och ammande i arbetslivet har anpassats till svensk lagstiftning genom Arbetarskyddsstyrelsens (nu Arbetsmiljöverket) föreskrifter AFS 2007:5, ”Gravida och ammande arbetstagare”.
De nya föreskrifterna är ett steg framåt och ger ammande, gravida och deras väntade barn ökat skydd och trygghet i arbetslivet. Det är synnerligen viktigt att den information som finns i föreskrifterna når ut till landets gravida så att de ges möjlighet att få ökat skydd för sig och sitt väntade barn.
I föreskrifterna nämns flera fysikaliska faktorer som kan medföra fosterskador eller orsaka för tidig födsel:
vibrationer, stötar eller rörelser i underlaget
buller
joniserande strålning enligt föreskrifter från Statens strålskyddsinstitut
icke-joniserande strålning
extrem kyla och värme
Utöver detta nämns dykeriarbete, kolmonoxid och tobak som arbetsmiljörisker för det ofödda barnet.
Dessutom är det viktigt att se över att gravida inte tvingas arbeta alltför långa sammanhängande arbetspass, vilket kan bli fallet när en jourtjänstgöring påbörjas direkt efter avslutat arbetspass. Detta har det tidigare motionerats om i Sveriges riksdag. Betänkande 1999/2000:AU2 avstyrkte dock motionen med hänsyftning till Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om gravida och ammande arbetstagare (AFS 1994:32) och de nya föreskrifterna AFS 2007:5 ger fortfarande inte gravida rätt att slippa jourtjänstgöring i direkt anslutning till avslutade ordinarie arbetspass.
Att vara gravid innebär en fundamental omställning med många påfrestningar. Det är inte rimligt att gravida dessutom skall tvingas leva med pressen att orka med arbetspass med följande jourtjänstgöring.