Motion till riksdagen
2008/09:A367
av Lars U Granberg (s)

Arbetsliv och arbetsmiljö


s27143

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en effektiv arbetslivsforskning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder som minskar antalet arbetsplatsolyckor.

Motivering

Regeringen har under sina första två år åstadkommit stora förändringar inom hela det arbetsmarknadspolitiska området. På ett område har man gått extra hårt fram, nämligen på området som rör arbetslivet och arbetsmiljön, där forskningen drastiskt dragits ner. Sammantaget så har regeringen plockat bort en tredjedel av resurserna till forskningen inom området. Samtidigt så har regeringen inte kunnat påvisa att någon annan forskningsinstans tillförts några nya medel för att fylla ut luckan i den forskning som nu försvunnit.

Samtidigt så väljer också regeringen att minska resurserna för Arbetsmiljöverket. Antalet inspektioner minskar nu kraftigt. Vår plats i toppen vad avser arbetsmiljö är nu tydligt hotad. Bland EU-länderna så är det bara vi och Portugal som saknar forskning om vårt arbetsliv.

En framgångsrik politik på området kräver fortlöpande samtal med en levande forskning. Kunskapen om ett arbetsliv som inte slår ut människor är viktig att prioritera.

När förändringstakten nu är så hög som den varit under de två år som gått behövs arbetslivsforskningen. Kritiska frågor måste få möjlighet att ställas för att man ska kunna hitta fram till goda lösningar.

Scenariot har också ändrats de senaste åren vad gäller utvecklingen vad gäller arbetsplatsolyckor. Arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har ökat dramatiskt. Största ökningen och största risken att drabbas återfinns bland egenföretagare och i mindre företag. Detta har föranlett Arbetsmiljöverket att agera genom att tillsätta en utredning rörande orsaken till denna ökning. Antalet döda ligger fortfarande på samma höga nivå som året tidigare.

Det som oroar är bristen på kunskap om arbetsmiljöfrågor ute hos de mindre företagen. Många olyckor hade kunnat förhindras om man bedömt och åtgärdat riskerna i tid.

För att bryta en oroande trend så måste Arbetsmiljöverkets tillsyn få högre prioritet än vad den har i dag.

Därför är det viktigt att regeringen ser över möjligheten att stärka upp Arbetsmiljöverket. Den regionala skyddsombudsverksamheten bör lyftas genom bland annat ökad utbildning av skyddsombud.

Stockholm den 2 oktober 2008

Lars U Granberg (s)