Motion till riksdagen
2008/09:A363
av Lars Ohly m.fl. (v)

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet


v254

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag att godkänna att det tidigare målet för integrationspolitiken och urban utvecklingspolitik upphör att gälla (avsnitt 3.3 i propositionen).

  2. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet enligt uppställning:

Anslag

Regeringens
förslag (tkr)

Förändring
(tkr)

1:1

Integrationsåtgärder

25 000

15 000

1:2

Kommunersättningar vid flykting­mottagande

4 888 398

1 026 000

3:1

Särskilda jämställdhetsåtgärder

400 094

–347 000

Summa:

5 473 139

694 000

Sammanfattning

Vänsterpartiet föreslår att en lagstiftning ska införas som gör samtliga kommuner skyldiga att ta emot flyktingar. Vi anvisar en förstärkning av anslaget för kommunersättningar för flyktingmottagande för införande av en särskild introduktionsersättning som liknar lön. Vi förstärker dessutom anslaget för att höja schablonersättningen för att höja kvaliteten och ambitionsnivån på flyktingmottagandet samt för en förlängning av ansökningstiden för anhörig­invandrare att omfattas av den kommunala introduktionen.

nsterpartiet föreslår också att en amnesti ska genomföras i asylprocessen 1 juli 2009 och omfatta alla som fått avslag på den tillfälliga asyllagen och de papperslösa som i dag lever varaktigt i Sverige. Förslaget innebär en tvåårig kostnad för kommunersättningarna vid flyktingmottagande. Vi föreslår dessutom en ökning av medlen till invandrades riksförbund.

Vänsterpartiet avvisar större delen av regeringens anslag till särskilda jämställdhetsåtgärder. Även om vi anser att flera av regeringens åtgärder i handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor samt i handlingsplanen mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål är bra, medför regeringens förslag att lägga pengarna till åtgärdernas genomförande i en ospecificerad jämställdhetspott att det blir svårt att få överblick över vad pengarna ska användas till. De medel Vänsterpartiet avsätter på denna anslags­post är avsedda för tidsbegränsade jämställdhetsprojekt.

Ändrade mål

Regeringen föreslår ändrade mål för integrationspolitiken. Det tidigare målet ”ett samhälle fritt från diskriminering” förs enligt regeringens förslag in som ett mål för regeringens politik mot diskriminering. Därmed föreslår regeringen att enbart målet ”lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund” ska kvarstå. Därmed föreslås målen ”en samhällsgemenskap med samhällets mångfald som grund” och ”en samhällsutveckling som kännetecknas av ömsesidig respekt för olikheter inom de gränser som följer av samhällets grundläggande demokratiska värderingar och som alla oavsett bakgrund ska vara delaktiga i och medansvariga för” slopas. Vänsterpartiet anser att detta är en allvarlig ambitionssänkning när det gäller vad den förda politiken ska syfta till. Vi anser att de mål som regeringen vill slopa behövs för att betona vikten av likvärdighet mellan de parter som ska utforma och omfattas av politikområdets insatser. Därför bör regeringens förslag att godkänna att det tidigare målet för integrationspolitiken och urban utvecklingspolitik upphör att gälla avslås. Detta bör riksdagen besluta.

1:1 Integrationsåtgärder

Inom detta anslag föreslår Vänsterpartiet att medlen för riksorganisationer bildade på etnisk grund, det vill säga invandrades egna riksförbund, får en permanent förstärkning med 15 miljoner. Det statsbidrag som går till dessa organisationer är inte anpassat till det faktum att de ökat stort både i antal organisationer och i antal medlemmar. För att garantera riksförbundens fortlevnad och verksamhet och för att dessa ska fortsätta att utgöra en nödvändig part i ett ömsesidigt utformande av integrationspolitiken behöver riksförbunden ges ökade resurser.

Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 10:2 Integrationsåtgärder med 15 miljoner kronor 2008.

1:2 Kommunersättningar vid flyktingmottagande

Vänsterpartiet är kritiskt till regeringens inriktning på integrationspolitiken eftersom den fokuserar på tvångsåtgärder riktade mot personer med utländsk bakgrund snarare än på att skapa de förutsättningar som är nödvändiga för lika rättigheter på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och så vidare. Vänsterpartiet står för ett i grunden annat alternativ. Vi vet att det som krävs är en kraftfull generell politik för ökad välfärd och minskade klyftor och kraftfulla åtgärder för att bekämpa diskriminering. Vi lämnar i vår särskilda motion Förbättrat flyktingmottagande (2008/09:Sf343) också förslag om hur ansvarsfördelningen och tydligheten när det gäller det kommunala flyktingmottagandet bör förändras.

Vi föreslår att en lagstiftning ska införas som gör samtliga kommuner skyldiga att ta emot flyktingar. Vi föreslår också att en nationellt fastställd introduktionsersättning som liknar lön ska införas. Detta ersätter dagens modell där kommunerna själva bestämmer över i vilken form och till vilken nivå nyanländas försörjning ska ordnas under introduktionstiden. Möjligheten att undanta viss inkomst för lön ska ingå enligt vårt förslag. Vi anvisar i detta avseende en ökning av anslaget för kommunersättningar för flyktingmottagande med 100 miljoner kronor 2009. I övrigt ryms kostnaderna inom befintlig ram. För kommande år bedömer vi att kostnaderna helt ryms inom regeringens föreslagna ram för anslaget.

Vidare föreslår vi en förstärkning av anslaget för en höjning av schablonersättningen i syfte att höja kvaliteten och ambitionsnivån på flyktingmottagandet. Vi vill att kommunernas skyldigheter i flyktingmottagandet ska fastställas i särskild lagstiftning och att innebörden av detta ansvar ska preciseras i en särskild förordning. För att höja kvaliteten på kommunernas introduktionsverksamheter avseende sfi, praktik, validering, rehabilitering och så vi­dare föreslår vi en ökning av anslaget med 400 miljoner kronor.

Vänsterpartiet vill också förlänga ansökningstiden för anhöriginvandrade att få rätt till introduktion och att de därmed omfattas av den statliga ersättningen till kommunerna för flyktingmottagandet. Vi föreslår en ändring från två till sex år efter det att anknytningspersonen fått uppehållstillstånd. Vi föreslår därmed en ökning av anslaget med 26 miljoner kronor.

Vänsterpartiet föreslår också att en amnesti ska genomföras i asylprocessen 1 juli 2009 och omfatta alla som fått avslag på den tillfälliga asyllag som gällde mellan 15 november 2005 och 31 mars 2006 samt de papperslösa som i dag lever i Sverige. Den tillfälliga lagen var ett viktigt erkännande av bristerna i den rättsosäkra och inhumana asylprocessen. Vänsterpartiet välkomnar var och en av de drygt 17 000 personer som härigenom fått stanna. Men grundkravet om generell amnesti handlade om att ge upprättelse åt dem som felbehandlats i den tidigare processen. Detta har därmed fortsatt giltighet. Mot denna bakgrund föreslår Vänsterpartiet att en amnesti genomförs i asyl­processen 1 juli 2009 för dem som fått avslag på sina ansökningar på den tillfälliga asyllagen samt för de papperslösa som lever varaktigt i Sverige. Förslaget innebär en tvåårig kostnad på anslaget, och vi föreslår en ökning av anslaget på 500 miljoner kronor 2009 samt 1 000 miljoner 2010 och 500 miljoner 2011. Samtidigt sker en besparing inom utgiftsområde 8.

Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 1:2 Kommunersättningar för flyktingmottagande med 1 041 miljoner kronor 2009.

3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder

Vänsterpartiet avvisar större delen av regeringens anslag till särskilda jämställdhetsåtgärder. Regeringen skriver i sin budgetproposition att anslag på området ska användas till att genomföra åtgärder inom bland annat handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor samt till handlingsplanen mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Vidare anslår regeringen pengar till FAS i syfte att inrätta ett forskningsprogram om kvinnors hälsa inom anslaget.

Även om vi anser att flera av regeringens åtgärder i de två handlingsplanerna är bra, medför regeringens förslag att lägga pengarna till åtgärdernas genomförande i en ospecificerad jämställdhetspott att det blir svårt att få överblick över vad pengarna ska användas till. I synnerhet när vissa delar av åtgärderna i handlingsplanerna ska finansieras via anslag på andra utgiftsområden. En politik för jämställdhet som är värd namnet måste genomsyra samtliga politikområden, och konkreta satsningar bör därför göras på respektive utgiftsområde. Det är även anmärkningsvärt att någon revision som berör området inte har utförts.

Medel för åtgärder mot mäns våld mot kvinnor och prostitution bör hanteras av utgiftsområden som rör rättsväsendet och det sociala området. Vår feministiska politik genomsyrar alla våra förslag. Därför gör vi inom ramen för andra utgiftsområden omfattande satsningar, bl.a. på att höja kvinnors löner, inrättandet av en haverikommission som ska utreda mord på kvinnor, fortbildning om sexualiserat våld och sexualbrott inom rättsväsendet och socialtjänsten, ett nationellt resurscentrum mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål, ett skyddspaket för våldsutsatta kvinnor och barn, inrättandet av resurskvinnojourer för missbrukande och psykiskt sjuka kvinnor.

De medel Vänsterpartiet avsätter på detta anslag är avsedda för tidsbegränsade jämställdhetsprojekt. Anslaget för särskilda jämställdhetsåtgärder avser i vårt förslag huvudsakligen medel till särskilda jämställdhetsprojekt som inte ryms inom ramen för det särskilda anslaget för kvinnors organisering under utgiftsområde 17. Bidragen till sådana projekt ska hanteras av Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt. Vi väljer dock att låta regeringens anslag på 39,5 miljoner kronor till bidrag för forskning om kvinnors hälsa ligga kvar inom ramen för vårt anslag 2009 och 2010.

Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en minskning av anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder med 347 miljoner kronor 2009.

Stockholm den 6 oktober 2008

Lars Ohly (v)

Marianne Berg (v)

Jacob Johnson (v)

Hans Linde (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)

Alice Åström (v)

Kalle Larsson (v)

Josefin Brink (v)