Motion till riksdagen
2008/09:A339
av Agneta Berliner m.fl. (fp)

Avskaffande av fackets vetorätt mot underentreprenörer


fp1376

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa de fackliga organisationernas vetorätt i lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL).

Motivering

En förutsättning för ett småföretagarvänligt klimat och en dynamisk tillväxt är att konkurrensen fungerar och etableringsfrihet underlättas. Häm­mande regleringar måste därför motverkas. I lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) finns en regel som innebär att arbetsgivare som planerar att låta en underentreprenör utföra ett visst arbete för sin räkning ska förhandla med facket innan beslut fattas. Enligt 39–40 §§ i lagen har de fackliga organisationerna även möjlighet att i vissa fall genom veto hindra arbetsgivaren att anlita en entreprenör. För att kunna utnyttja sin vetorätt ska facket göra en bedömning av om entreprenaden kan förväntas bryta mot lag, kollektivavtal eller på annat sätt strida mot det som är allmänt vedertaget inom avtalsområdet.

Denna vetorätt och den tillämpning som den ger möjlighet till är inte rimlig. Ursprungligen motiverades reglerna med att de skulle utestänga oseriösa entreprenörer. Tillämpningen av reglerna har dock inte alltid gått i lagens anda. Vetorätten har främst kommit att användas mot företag som saknar kollektivavtal. Det är dessutom principiellt oriktigt att fackliga organisationer getts mandat att övervaka och bedöma att lagar följs. Entreprenörens eventuella överträdelser mot den egna personalen ska istället bevakas av dess egna fackliga organisationer. Och eventuella brott mot lagar ska självklart beivras genom normalt rättsligt förfarande. Möjligheten att anlita underentreprenörer ska dessutom vara ett beslut som varje företag själv har rätt att besluta om utifrån affärsmässiga grunder.

Lagstiftningens tillämpning har fått orimliga konse­kvenser för många mindre företag. Den arbetsgivare som inte vill ta strid mot facket anlitar enbart företag med kollektivavtal. Lagen har även kommit att utgöra en begräns­ning av etableringsfriheten eftersom den hindrar en sund konkurrens och försvårar för nyetableringar.

De fackliga organisationernas vetorätt i MBL bör därför avskaffas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Agneta Berliner (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Camilla Lindberg (fp)