Motion till riksdagen
2008/09:A338
av Agneta Berliner m.fl. (fp)

Utvidga LAS turordningsregler


fp1378

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tio personer i alla företag bör undantas från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS).

Motivering

Sveriges ekonomiska utveckling är beroende av att de kommande åren blir en renässans för småföretagandet. Det är små och medelstora företag som i hög grad kommer att stå för ökningen av arbetstillfällen och tillväxt i Sverige i framtiden. Det är småföretagandet som måste bli ekonomins spjutspets mot framtiden. Goda förutsättningar för småföretagen är avgörande för att motverka arbetslöshet och säkra välfärden. Små företag som växer till medelstora.

Därför är det viktigt att ifrågasätta dagens arbetsrätt som är utformad utifrån stora företag, stora fackföreningar och långvariga anställningar som försörjningsmöjlighet. Så ser inte framtidens Sverige ut. Det är flexibla och konkurrenskraftiga företag på en rörlig arbetsmarknad som ger enskilda människor de bästa förutsättningarna för arbetstrygghet. Det är därför också viktigt att göra de förändringar som behövs för att gynna småföretagandet. I en konjunkturavmattning som vi nu har, är det av synnerlig vikt även i det korta perspektivet att varje anställningsbeslut blir mindre riskfyllt så att fler anställs, att trösklarna till arbetsmarknaden sänks så att fler som står långt ifrån arbetsmarknaden får arbete och att företagen blir så konkurrenskraftiga som möjligt.

De tillfälliga anställningarna på arbetsmarknaden har blivit fler de senaste tio åren. Turordningsreglerna i LAS gynnar främst dem som arbetar kontinuerligt och samlar på sig många anställningsår hos samma arbetsgivare. LAS reser hinder mot ungdomar, kvinnor och invandrare som försöker komma in på arbetsmarknaden; när det är svårt att säga upp medarbetare blir företagen naturligtvis försiktiga med nyrekryteringar. På så vis motverkar LAS att de som står utanför arbetsmarknaden får ett fast jobb.

Anställningsbesluten behöver också göras enklare genom turordningsregler som medger större flexibilitet för företag i besluten om vilka medarbetare som behövs i företaget. Dagens turordningsregler i LAS förhindrar småföretagare från att i kärva tider sätta samman det medarbetarteam som bäst tillgodoser kundernas krav och efterfrågan på marknaden. Därmed förhindras företaget att vara så konkurrenskraftigt som möjligt. Detta kan givetvis äventyra hela företagets existens och samtliga medarbetares försörjningsmöjlighet.

Stora företag kan i kraft av sin storlek idag genom förhandlingar med berörda fackföreningar förhandla bort turordningsreglerna i LAS. I LAS turordningsregler görs idag även undantag för två personer i företag med mindre än tio anställda. Reglerna behöver dock göras mer generella och flexibla så att alla företag får större möjlighet att påverka vilka medarbetare som bäst behövs i företaget. Samtidigt som skyddet för anställda mot godtycklig behandling är fortsatt tydligt – saklig grund för uppsägning ska givetvis även fortsättningsvis vara ett krav.

Utifrån dessa resonemang bör tio personer i alla företag undantas från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Agneta Berliner (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Camilla Lindberg (fp)