Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att följa upp konsekvenserna av besparingar på arbetsmiljöområdet för att slå vakt om fortsatt hög ambitionsnivå vad gäller bättre arbetsmiljö.
Regeringens beslut att minska Arbetsmiljöverkets anslag med 30 procent fram till 2009 börjar redan bli kännbara. Arbetslivsinstitutet, där forskningsfokus har legat på arbetsmiljöfrågor, har avvecklats.
Arbetsmiljöverkets arbete är en viktig del i att få människor tillbaka i arbete och förebygga skador. Dessutom kostar dålig arbetsmiljö pengar. Vissa forskare hävdar att det motsvarar upp till 5 procent av BNP varje år. För Sveriges del innebär det i så fall ungefär 100 miljarder. Den nya ramen kommer att innebära att Sverige har nästan hälften så många inspektörer per 10 000 anställda som till exempel Danmark.
För Arbetsmiljöverkets avdelning i Linköping riskerar de minskade anslagen att leda till att tolv tjänster försvinner. Enligt deras bedömning skulle de snarare behöva fler inspektörer för att öka bredden i sin tillsyn, för att uppnå bättre konkurrensneutralitet och för att kunna arbeta mer intensivt med de ”besvärligaste” arbetsplatserna.
Regeringens politik slår hårt mot Arbetsmiljöverkets viktiga arbete där inspektörerna ställer nödvändiga krav på arbetsgivarna att ta itu med arbetslivets risker för liv och hälsa, trots att arbetsmiljön har försämrats drastiskt på flera områden de senaste åren. Vi ser med oro de konsekvenser som de minskade resurserna inom dessa områden får. Det är viktigt för arbetslinjen att öka ambitionerna inom området arbetsmiljö och hälsa på arbetsplatsen.
Arbetet för en bättre arbetsmiljö måste fortsätta. Därför bör konsekvenserna av besparingarna på Arbetsmiljöverket och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet följas upp för att tillgodose noggrann inspektion av arbetsmiljön även i framtiden. Dessutom bör regeringen överväga att se över möjligheterna att öka resurserna till arbetsmiljöarbetet och arbetslivsforskningen.