Motion till riksdagen
2008/09:A329
av Hans Rothenberg (m)

Egenanställning som företagsform


m1978

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att egenanställda entreprenörer bör jämställas med andra egenföretagare vad det gäller olika regelverk och försäkringssystem.

Motivering

En stor och växande grupp människor i Sverige arbetar i verksamhetsformen egenanställning. Det är såväl gamla som unga. Det innebär att den enskilde är anställd i ett så kallat egenanställningsföretag för att starta, och yrkesmässigt driva, egen företagsverksamhet utan F-skattsedel. Arbetsgivaransvaret överlåts på egenanställningsföretaget som administrerar skatter, sociala avgifter, faktureringar, lön och försäkringar.

De egenanställda får helt ägna sig åt sin affärsidé och bidrar därmed till att både öka arbetskraftsutbudet och minska arbetslösheten och svartjobben. Ett flertal egenanställningsföretag växer fram i Sverige där entreprenören kan förena företagarens frihet med servicen av att vara anställd.

Många arbetar heltid på detta sätt och en del kombinerar egenanställningen med annan anställning, studier eller pension. Bland egenanställda märks en bred flora yrkesgrupper såsom arkitekter, målare, akademiker, konstnärer, snickare, coacher, massörer med flera.

Egenanställning är ett smidigt sätt för människor att förverkliga sina affärsidéer. Problemet för den egenanställde är att denne många gånger betraktas som varken anställd eller företagare när personen i själva verket är båda delarna. Detta Ingenmansland som den egenanställde vandrar i hämmar många gånger utvecklingen av dennes entreprenörskap samtidigt som det begränsar rekryteringen av personer som idag står utanför arbetsmarknaden att pröva sina affärsidéer i form av egenanställning.

Idag finns det inte något regelverk för egenanställda. Samtliga a-kassor är eniga om att egenanställda ska ses som egenföretagare. Därmed säger man nej till att egenanställda kan få a-kassa. De flesta fackliga organisationer säger tvärtom att egenanställda är att jämställa med andra ”vanliga” anställda och ska omfattas av de olika regelverk som gäller för anställda.

Den egenanställde arbetar helt klart på samma sätt som en företagare. Man marknadsför sig under eget varumärke, skaffar själv sina uppdrag, sätter själv priset på sina tjänster och kan göra avdrag för kostnader i verksamheten. Det bör därför fastställas att egenanställning är en etablerad form av entreprenörskap och att egenanställda ska jämställas med egenföretagare.

Stockholm den 2 oktober 2008

Hans Rothenberg (m)