Motion till riksdagen
2008/09:A326
av Rolf K Nilsson (m)

Diskrimineringen av äldre på arbetsmarknaden


m1903

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att minska diskrimineringen av äldre på arbetsmarknaden.

Motivering

Det är viktigt att slå vakt om äldre medborgares rätt och rättigheter i motsats till den åldersdiskriminering som på senare tid gjort sig gällande i Sverige.

Vi är alla olika, vi är alla unika, med olika behov, förutsättningar och förmågor. Sedan spelar det ingen roll om vi är män eller kvinnor, yngre eller äldre, infödda svenskar eller inflyttade. Vi behöver alla åldergrupper engagerade på arbetsmarknaden och i samhället!

För att uppnå denna ambition krävs en kulturell förändring. Vi måste börja inse att man som människa inte är förbrukad som medborgare bara för att man uppnått en viss ålder. Äldre som så vill måste känna att de kan jobba vidare på sina egna villkor – och att deras kompetens är efterfrågad och önskvärd.

Många som närmar sig eller har kommit upp i den ålder som enligt lagen möjliggör att gå i pension vill också det. Andra känner att de har många fler år att ge på sina arbeten och vill – både för egen och andras skull – bidra till samhällsutvecklingen. Men ofta, allt för ofta, hetsas äldre att sluta sina anställningar, acceptera avgångsvederlag, ”lämna plats” för yngre på grund av att det är en gällande trend och att det är politiskt korrekt.

Att ”lämna plats” för yngre har blivit näst intill en regel inom såväl företag som organisationer. Det anmärkningsvärda är att gruppen ”äldre” definieras allt längre ner i åldrarna. Idag är det inte ovanligt att i en tidningsartikel läsa om 40-åringar som säger att de kanske borde lämna plats för någon yngre.

Det finns ofta ett socialt tryck på äldre att tacka ja till pensionserbjudanden från sina arbetsgivare. Vidare finns det idag skatteregler som direkt bidrar till att arbetsgivare finner det ekonomiskt fördelaktigt att erbjuda avgångspension framför att betala ut lön till en äldre anställd. Arbetsrätten ger idag dessutom arbetsgivaren möjligheten att säga upp den medarbetare som är äldre än 67 år, trots att hon eller han vill fortsätta att arbeta.

Att hetsa äldre bort från sina arbetsplatser och från ett samhällsengagemang är äldrediskriminering och vuxenmobbning. Något som egentligen borde förbjudas i lag!

En konkret första åtgärd, som föreslagits av Moderaternas partisekreterare är att öppna för en lagändring som möjliggör att äldre – som så vill och önskar – får rätt att jobba kvar även efter sin 67-årsdag.

Moderaternas riksdagsgrupp har också tillsatt en utvecklingsgrupp som kommer att analysera på vilket sätt nuvarande regler och avtal inverkar på äldres möjligheter att arbeta längre samt att, där det är nödvändigt, föreslå förändringar. Arbetsrätten bör gälla lika för alla, även för äldre.

Även alliansregeringen har vidtagit en rad åtgärder som gör det mer lönsamt för äldre – som så vill och önskar – att jobba vidare. Till exempel slopade regeringen den särskilda löneskatten för personer över 70 år vid årsskiftet.

Det är viktigt att möjliggöra för äldre att känna att de inte tar plats från någon annan – att de inte kommer på undantag. Mycket av detta kan dock inte enbart regleras i lagar och förordningar utan är en attityd i samhället som måste förändras. Äldre är idag en resurs som förnekas sina rättigheter.

Stockholm den 2 oktober 2008

Rolf K Nilsson (m)