Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en från arbetsgivarna oberoende företagshälsovård.
I arbetsmiljölagen står att arbetsgivaren ska svara för att den företagshälsovård som arbetsförhållanden kräver finns att tillgå. Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering.
Eftersom företagshälsovården upphandlas av företagen själva kan man spekulera i hur oberoende de är. Företagshälsovårdens främsta uppgift är att arbeta förebyggande och se till att hälsofarliga arbetsmoment undanröjs. Redan här stöter vi på problem då det i regel är en kostnadsfråga att undanröja hälsofarliga arbetsmoment. Vår erfarenhet är att företagshälsovården är väldigt försiktig med att verka för förebyggande åtgärder i arbetsmiljön, om den ens får i uppdrag av företaget att titta på hälsoriskerna. Det är dessvärre ovanligt att den får sådana uppdrag. Företagshälsovården kan inte agera så tufft som den kanske borde därför att den är rädd att förlora företaget som kund.
Våra egna erfarenheter från rehabiliteringsmöten med arbetsgivare visar att arbetsgivaren inte tagit sitt ansvar för rehabilitering och arbetsanpassning utan istället skyllt ifrån sig. Företagshälsovården har vid dessa tillfällen inte heller agerat det minsta för arbetstagarens bästa. Vid dessa tillfällen har vi undrat varför företagshälsovården överhuvudtaget är med när man inte säger ett enda ord under hela mötet.
Om företagshälsovården ska var oberoende enligt lagens mening, borde det finnas en granskning av vad företagshälsovården åstadkommer. Alternativt bör företagshälsovården helt och hållet frigöras från arbetsgivarens börs. Ännu bättre vore det om staten istället kunde ta ut en arbetsgivaravgift som läggs i en pott och att företagshälsovård anlitas av företagen på avrop.