Motion till riksdagen
2008/09:A319
av Carina Ohlsson (s)

Sektorsöverskridande jämställdhetsarbete


s27144

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av sektorsöverskridande jämställdhetsarbete och integrering av ett genusperspektiv.

Motivering

Jämställdhetsarbetet i Sverige går alldeles för långsamt. Den könsmaktsordning som råder i samhället innebär att männen fortfarande har högre löner än kvinnor, de erbjuds i större utsträckning chefsposter samtidigt som deltidsarbete är vanligare bland kvinnor än män. Detta är bara ett par exempel på hur starkt könssegregerad arbetsmarknaden är. Kvinnor utför en större andel obetalt arbete än män och är i mycket högre grad än män hemma för vård av barn. Män har långt kvar till jämställt föräldraskap, detta märks bl.a. på hur många dagar de tar ut av föräldraförsäkringen.

Det är mycket viktigt att synliggöra den könsmaktsordning som råder och angripa de strukturer som upprätthåller den. I samhället finns i dag flera sektorsöverskridande områden där det finns myndigheter. Detta gäller t.ex. inte-grationsfrågor, miljöfrågor och ungdomspolitiken.

Detsamma borde kunna gälla jämställdhetsarbetet och genusperspektivet, där myndighetens uppgift t.ex. kan vara att ansvara för omvärldsbevakning, uppföljning och utvärdering, bidragsgivning, kunskapsutveckling och information. Detta föreslås också av utredaren av ”Makt att forma samhället och sitt eget liv – jämställdhetspolitikens nya mål”, SOU 2005:66.

Det finns ett behov av att ytterligare stärka jämställdhetsarbetet och att tydligt visa att det är en prioriterad fråga. Det är också viktigt att kunskap kommer alla till del, för att kunna se samband och få kunskap för att kunna göra något åt det.

Risken med den nya organisationen när det gäller jämställdhetsarbetet och regeringens låga ambitionsnivå på området gör att jämställdheten avstannar. Det är därför viktigt att följa upp denna fråga och göra jämförande studier med utgångspunkt från målen i jämställdhetspolitiken och redovisa detta till riksdagen, t.ex. genom en skrivelse årligen. Det kan handla om andelen deltidsarbetande, löneutveckling, andelen kvinnor på toppnivå inom näringslivet, konsekvenser av vårdnadsbidrag, hushållsnära tjänster m.m. Vid försämringar på jämställdhetsområdet är det också viktigt att det redovisas och föreslås åtgärder för att nå målen i jämställdhetspolitiken så att alla för makt att forma samhället och sitt eget liv oavsett kön.

Stockholm den 2 oktober 2008

Carina Ohlsson (s)