Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att underlätta för företag att anställa personer med funktionshinder.
Många företag har svårt att hitta personal. Många människor med funktionshinder står utanför arbetsmarknaden. Detta är slöseri med mänskliga resurser. Att ha ett jobb är viktigt för det egna självbestämmandet, upplevelsen av livskvalitet och delaktighet. Att ha ett jobb handlar inte bara om att klara sin egen försörjning, utan lika mycket om att kunna känna trygghet och vara en del av en arbetsgemenskap. Den kunskap och kompetens människor med funktionshinder ofta har används inte, i hög grad beroende av brist på kunskap om vilka regler och möjligheter som finns, både till anställningsstöd, hjälpmedel och anpassning.
Det har på senare tid genomförts en rad åtgärder för att underlätta för människor med sjukdom och funktionshinder att kunna arbeta, bl.a. en ökad satsning på lönebidrag, jobb- och utvecklingsgaranti, med ett utbud av arbetsmarknadspolitiska program som inkluderar arbetsträning och arbetspraktik, förlängd möjlighet till arbetsprövningsperiod och en möjlighet att kombinera sjukersättning (förtidspension) och arbete i den utsträckning som passar och fungerar, inte fasta steg om 25 procent.
Däremot är det fortfarande mycket svårt för en blivande arbetsgivare att orientera sig i olika regelverk och bland olika myndigheter om vilka möjligheter till stödformer, information, hjälpmedel och anpassning som finns. Det är ofta svårt att på ett entydigt sätt få besked på förhand. De myndigheter som fått i uppdrag att ta fram en strategi för att få fler funktionshindrade i arbete inkluderade inte Nutek, som är den myndighet som främst arbetar med att stödja företagare. Företagarnas organisationer bör också kunna vara en god källa till underlag och dialog om vilka förbättringar i systemet som behövs för att fler företag ska vilja ta steget och anställa en person med funktionshinder. Regeringen bör därför ge förslagsvis Nutek i uppdrag att i samråd med företagens organisationer, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ta fram en enklare modell för hur blivande arbetsgivare får information om möjligheter till stöd, och därefter genomförande av arbetsplatsanpassning och hjälpmedel.