Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändringar i 22 § lagen om anställningsskydd.
Sedan några år tillbaka har en arbetsgivare möjlighet att vid arbetsbrist undanta en eller två arbetstagare från turordningen. Detta kan vid neddragningar för ett mindre företag ha stor betydelse för den fortsatta verksamheten. Undantagsreglerna behöver utformas med balans mellan arbetsgivarens intressen av att kunna forma personalstyrkan efter företagets framtida behov och arbetstagarnas intressen av förutsägbarhet vid neddragning. I större företag löses detta ofta genom överenskommelser i förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. För mindre företag kan detta i vissa fall vara svårare att lösa, vilket också var bakgrunden till att undantagsregeln infördes, för företag med upp till 10 anställda. Fördelen med regeln är inte bara i det faktiska fallet av behövlig neddragning, utan tryggheten för företagare att veta att om krisen är framme finns vissa möjligheter att undanta nyckelmedarbetare med kortare anställningstid.
Dock kan detta i många fall vara precis lika angeläget i ett företag med 12 eller 31 medarbetare. Ju större företaget är, desto mindre betydelse. För att undvika tröskelregler vilka i sig kan leda till ineffektiv organisation eller bidra till att hämma växande företag, bör ingen gräns finnas. 22 § lagen om anställningsskydd bör därför ändras till: ”Innan turordningen fastställs får en arbetsgivare, oavsett antalet turordningskretsar undanta högst två arbetstagare som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten.”