Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetsgivarens ansvar för mäns våld mot kvinnor.
Våld mot kvinnor sker i de allra flesta fallen i hemmet och förövaren är en närstående man. Bakom hemmets stängda dörrar utsätts kvinnor för övergrepp och våld från sin partner eller nära släkting. Män som kontrollerar, hotar och slår kvinnor finns även i arbetsledar- och chefsställning. Dessa män som slår avsätter troligen tid för att kontrollera kvinnan även under arbetstid. Och kvinnan som hotas, blir slagen och utsätts för övergrepp i hemmet påverkas också av klimatet på sin arbetsplats och ohälsan kan öka. Kvinnor kan tvingas ge upp såväl utbildning som arbete.
Arbetsgivare har ett ansvar för att förebygga och hindra förekomsten av hot och våld på den egna arbetsplatsen och i verksamheten. Detta ansvar ryms inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren har ett ansvar för hur mäns våld mot kvinnor påverkar arbetsmiljön, enskilda anställda och de ekonomiska effekterna. Därmed är det dags att ta ytterligare ett steg och initiativ i arbetsmiljöarbetet och ge arbetsgivaren befogenheter och ansvar att motverka mäns våld mot kvinnor.
Lika självklart som det är att arbetsgivarna har ett ansvar att hindra hot och övergrepp på arbetsplatsen, lika självklart ska det vara att identifiera och förhindra att män utsätter kvinnor för övergrepp. Attityder ska ifrågasättas. Och företagshälsovården ska ses som ett av de redskap som ska finnas som resurs för detta arbete.
För att nå framgång i arbetet behöver arbetsgivarna få rättigheter, skyldigheter, kunskaper och verktygen för att bidra till stoppa våldet.