Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att underlätta användningen av Sis-standarder i arbetsmiljöarbetet.
Inom EU finns idag ett gemensamt standardiseringssystem och varje medlemsland har sitt eget organ för dessa frågor. I Sverige har vi Sis – Svenska standardiseringskommissionen.
Många företag – såväl små, medelstora som större företag – upplever det vara besvärligt att välja, köpa och bedöma vilka standarder som ska användas för den produkt de skall tillverka eller när man ska förändra en riskfylld arbetssituation.
De standarder som exempelvis hör till EU:s maskindirektiv (AFS 1994:48) är en bra vägledning för att nå rätt skyddsnivå på en produkt som ska CE-märkas.
Många arbetsgivare, konstruktörer, leverantörer, underhållspersonal, konsulter m.fl. använder dessa standarder i alltför liten utsträckning, och det medför att många tekniska skyddslösningar inte är godtagbara. Detta minskar möjligheten att utforma produktionsvänliga skydd.
Informationen kring dessa viktiga frågor behöver också bli mer lättillgänglig.
Dagens upplägg i Sverige med dyra Sis-standarder – ofta upp till 1 000 kr per styck innebär ett problem i arbetet med att nå ut med dessa kunskaper. Om standarderna vore gratis on-line eller om företagen betalade för den tid man är inne i Sis-standardsystem skulle detta underlätta för tidigare nämnda grupper att hitta den vägledning som finns, och bättre skyddslösningar skulle skapas redan på konstruktionsstadiet.
Det är därför, enligt vår mening, viktigt att utreda förutsättningarna för hur användningen av Sis-standarder kan underlättas i arbetet med att förebygga arbetsolyckor. Detta bör ges regeringen till känna.