Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om synskadade på arbetsmarknaden.
Synskadade har alltid haft svårt att finna och få ett arbete. Enligt den rapport som Arbetslivsinstitutet lämnade till regeringen 2007 har endast 41 procent av personer med synskada ett arbete.
Endast 16 procent av synskadade som sökte arbete hos arbetsförmedlingen under 2007 fick en anställning.
För dem som blir synskadade i vuxen ålder är utslagningen från arbetsmarknaden betydande.
Synskadade som är arbetslösa förväntas idag att själva söka de lediga jobben. Personer med synskada har svårare än andra att få del av information om lediga jobb och att själva hitta arbetsgivare som har behov av deras kompetens. Den bristande kunskap som finns och de negativa attityder som synskadade ofta möter gör att en coach och SIUS-konsulent kan vara ett gott stöd. Många synskadade behöver en coach som samordnar och aktivt hjälper till i arbetssökandet. Det är även viktigt att arbetsgivare som har eller får en anställd med synskada ska kunna få snabb och kostnadsfri rådgivning från Arbetsförmedlingens specialister.
Vidare är det önskvärt att Arbetsförmedlingen får hela ansvaret för synskadade som har en anställning när det gäller utredningar, vägledning, hjälpmedel och arbetsplatsanpassningar.
Det skulle även vara positivt om personer med synskada som medför nedsatt arbetsförmåga, kan få lönebidrag vid start och drift av eget företag. Ofta är detta enda vägen för dem att komma ut på arbetsmarknaden.
För att få fler synskadade att arbeta efter 65 års ålder är det viktigt att de kan få bidrag för hjälpmedel. Även lönebidrag för anställda synskadade äldre än 65 år skulle vara positivt.