Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förebyggande åtgärder mot olyckor på arbetsplatsen.
Arbetsplatsolyckorna ökar i Sverige. Bara under sommaren har flera dödsfall och allvarliga skador inträffat på svenska arbetsplatser. Trots det leder bara en liten del av anmälda arbetsmiljöbrott till åtal.
Detta är tyvärr ingen nyhet, utan något LO har påtalat och arbetat aktivt med i åratal för att komma till rätta med. LO har också krävt åtgärder från ansvariga myndigheter och regeringen.
Det sker allvarliga olyckor och olyckstillbud varje dag. För att en lag ska respekteras ska dess straffregler medge effektiva ingripanden. Då är det inte acceptabelt att, som Brottsförebyggande rådet redovisar, bara 20 procent av anmälda arbetsmiljöbrott leder till straffpåföljd.
Arbetsmiljöverket är den myndighet som kontrollerar att arbetsmiljölagen följs. De gör ofta egna utredningar och anmäler arbetsmiljöbrott till åklagare. Trots att verket har expertkunskap läggs över 80 procent av förundersökningar till åklagaren från verkets Stockholmsdistrikt ner. Någon statistik för hela landet finns inte.
På olycksdrabbade arbetsplatser finns ofta insikten att det förekommit brister i arbetsmiljön. Dåligt utredda allvarliga arbetsplatsolyckor försämrar möjligheterna att förebygga nya olyckor och andra arbetsskador. Åklagaren, polisen och Arbetsmiljöverket har, liksom arbetsgivaren, ett uttryckligt lagstiftat ansvar för att utreda allvarliga arbetsskador.
LO har i flera år haft regelbundna möten med företrädare för polis, åklagare och Arbetsmiljöverket. LO var också drivande när det gällde den nya lagstiftningen om företagsbot. Till viss del har LO fått gehör för sina synpunkter och krav men det går för långsamt. Det räcker inte med att polis och åklagare förstår och sympatiserar med vad LO säger. Det måste till konkreta åtgärder genast för att vända den negativa utvecklingen, inte fler utredningar.
Ett av grundproblemen är att det skiljer så kraftigt mellan polisdistrikten vad gäller organisation och rutiner för att utreda arbetsmiljöbrott.
De fackliga parterna och arbetsgivarna måste göra gemensam sak och avkräva regeringen mer resurser för arbetsmiljöarbetet. För vem kan på allvar tro att ett ökat antal arbetsplatsolyckor kan mötas med minskade resurser? En stark facklig organisation kan åstadkomma mycket men kan knappast ta det ansvar som är arbetsgivarnas eller regeringens.
Nu måste regeringen ta sitt ansvar. Vi kräver ett direktdirektiv från Justitiedepartementet till Rikspolisstyrelsen så att frågan blir prioriterad.