Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en samlad strategi med insatser för en nollvision på arbetsmiljöområdet.
Antalet olyckor på arbetsplatser är alldeles för stort och ökar samtidigt som den borgerliga regeringen skär ner på anslagen till arbetsmiljöarbetet. I ett välfärdssamhälle bör dock målet vara att inga löntagare ska skadas, bli sjuka eller avlida på grund av sitt arbete. Därför behövs en nollvision på arbetsmiljöområdet.
Samtidigt ska det sägas att Sverige ligger långt framme när det gäller att skapa en god arbetsmiljö. Genom en kombination av fackliga insatser och lagstiftning har Sverige kommit en bra bit på väg att skapa en god arbetsmiljö för alla landets löntagare. Med den moderatledda regeringen är vi emellertid i rask takt på väg åt helt fel håll även i arbetsmiljöarbetet. Moderaternas nedskärningar på arbetsmiljöområdet kommer att leda till att arbetsmiljön blir sämre och att en nollvision blir alltmer utopisk. Nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och de kraftiga nedskärningarna vid Arbetsmiljöverket riskerar att allvarligt skada arbetsmiljöarbetet och därmed arbetstagarnas liv och hälsa. De budgetförändringar som regeringen aviserat om en liten ökning av anslagen räcker inte alls för att återställa rimliga nivåer. Sedan tidigare har regeringen drivit igenom sänkta resurser till Arbetsmiljöverket med drygt 150 miljoner på tre år. Det innebär bland annat att det blir färre inspektörer som ställer krav på arbetsgivarna att förbättra arbetsmiljön. Man kan också konstatera att det ekonomiska stödet för utbildning av skyddsombud har tagits bort. Samtidigt som Arbetsmiljöverket fått vidkänna stora nedskärningar har regeringen lagt ner Arbetslivsinstitutet. Med den åtgärden försvann en viktig arena för forskning, utbildning och kunskapsspridning. Ett unikt kunskapscentrum om arbetsmiljöfrågor slås helt sonika sönder.
Det krävs en bättre politik för att vi ska kunna närma oss målet om att ingen ska skadas, bli sjuk eller avlida på jobbet. Det krävs fler inspektioner, ökade insatser för utbildning och ny forskning för att komma tillrätta med problemen. Sådana insatser bör samlas i en ny strategi för nollvision på arbetsmiljöområdet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.