Motion till riksdagen
2008/09:A252
av Börje Vestlund m.fl. (s)

Arbetsmiljö inom hotell- och restaurangbranschen


s27122

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av åtgärder för att åstadkomma en bättre arbetsmiljö för de anställda inom hotell- och restaurangnäringen.

Motivering

Enligt undersökningen ”Stressig service” som gjordes av Hotell- och restaurangfacket för några år sedan så utgörs ungefär 60 procent av de sjukdomar och skador som drabbar anställda inom branschen av rygg- eller ledsjukdomar. Därefter kommer olycksfall och psykisk påfrestning med ungefär 20 pro­cent av vardera.

Kockar/kallskänkor, serveringspersonal, restaurangbiträden, hotellstädare har fortfarande tunga lyft, monotona och ensidiga arbetsställningar eller arbetsrörelser, inte sällan i kombination med stress, som en del av sin vardag. Till viss del är detta ofrånkomligt, men idag finns det både teknik och kunskap för att komma tillrätta med många av problemen. Ett exempel på belastningsfaktorer är de stora, tunga tallrikarna som blivit något av en trend på många restauranger och som medverkar till belastningsskador hos serveringspersonalen. Det behövs ett regelverk om en maximal vikt på de tallrikar som används i restauranger. Det kravet är väl förankrat hos dem som måste bära dem när de arbetar. Hotell- och restaurangfacket stöder kravet, senast vid sin kongress 2008.

Kunskapen om arbetsmiljöfrågorna är låg inom näringen, både bland chefer och anställda. Det finns också väldigt få skyddsombud. Sammantaget medverkar det till en dålig bevakning av risker och ett sämre förebyggande arbete för att undvika belastningsskador och olycksfall. En förstärkning av Arbetsmiljöverkets resurser för att kunna besöka de små företagen mer frekvent än idag är därför nödvändigt.

Ett fåtal av de anställda inom branschen har i dag tillgång till företagshälsovård. Det är främst de stora företagen som har någon form av företagshälsovård knuten till verksamheten.

Företagshälsovården har varit föremål för utredning ett antal gånger de senaste åren. Ingen av utredningarna har dock vågat föreslå att företagshälsovård ska vara en rättighet för alla anställda. Alla anställda ska ha den rätten och därför behövs en oberoende företagshälsovård som en rättighet för alla, gärna med medverkan från primärvården om detta krävs för att kunna tillgodose behovet i små företag.

Stockholm den 25 september 2008

Börje Vestlund (s)

Helén Pettersson i Umeå (s)

Inger Jarl Beck (s)