Motion till riksdagen
2008/09:A248
av Christopher Ödmann (mp)

Deltidsarbete


mp308

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att stärka deltidsarbetet.

Motivering

22,6 procent av de sysselsatta arbetar idag deltid. Det är över 1 miljon människor.

Regeringen har drivit igenom att antalet ersättningsdagar sänks vid deltidsarbetslöshet, vilket slår särskilt hårt mot kvinnor eftersom deltidsarbetet är mer utbrett bland kvinnor än bland män. Med regeringens förslag blir människor som arbetar deltid ännu mer diskriminerade än de varit tidigare eftersom det kommer att leda till ytterligare lägre inkomster för speciellt kvinnorna som i sin tur leder till lägre ersättningar i socialförsäkringssystemet och den framtida pensionen.

Det är idag många människor som aktivt väljer att arbeta deltid för att skapa sig den balans de behöver för att klara arbete, familj och fritid. Det är också idag många människor som skulle vilja få mer tid att själva bestämma över för att få sina liv att bli meningsfulla och gå ihop.

Deltidsarbetarna är också viktiga för stora delar av samhället. Genom deltidsarbetet kan företag och organisationer, inte minst små företag och mindre organisationer, få ihop sitt arbetspussel med högsta möjliga effektivitet. Det är mycket i samhället som fungerar extra bra genom att det finns människor som vill arbeta deltid. Enligt en undersökning från Umeå universitet presterar deltidsarbetare också bättre för att de mår bättre. Undersökningen visade också att barn till deltidsarbetande föräldrar får bättre studieresultat.

Gemensamt för dem som aktivt väljer att arbeta deltid och för dem som inte får en heltid av arbetsgivaren, fast de vill, är att de straffas ekonomiskt i form av lägre ersättningar i socialförsäkringssystemet och framtida pensioner. Eftersom deltidsarbetarna bidrar positivt till samhället är det viktigt att deltidsarbete underlättas och att de inte diskrimineras. Jag anser därför att en utredning bör tillsättas för att belysa denna situation och med målet att stärka deltidsarbetet.

Stockholm den 1 oktober 2008

Christopher Ödmann (mp)