Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att stärka Arbetsmiljöverket.
Varje vecka avlider en person i en arbetsrelaterad olycka. Under 2007 omkom 77 personer på svenska arbetsplatser, och det är en ökning från 2006 då 68 personer omkom på svenska arbetsplatser.
Varje år skadar sig 30 000 anställda så allvarligt att det leder till sjukskrivning och nästan 4 000 ungdomar skadar sig på jobbet varje år – många får men för livet.
Samtidigt har regeringen minskat Arbetsmiljöverkets resurser med nästan 160 miljoner kronor. Neddragningen ska vara genomförd till den 1 januari 2009, detta innebär att antalet arbetsmiljöinspektörer nästan halveras och antalet inspektioner kraftigt minskas samtidigt som skyddsombuden på arbetsplatserna får en mycket tuffare tillvaro.
Resurserna kommer knappast att räcka till inspektion ens på de arbetsplatser som har den tuffaste arbetsmiljön, utan enbart till att inspektera om det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) följs, och vi fruktar att antalet döda och skadade i arbetsrelaterade olyckor kan öka kraftigt.
Det finns en uppenbar risk för att arbetsplatser med farligt ensamarbete, tunga lyft och skadligt arbetstempo inte får någon tillsyn alls. När antalet arbetsmiljöinspektörer minskar så ökar samtidigt trycket på skyddsombuden, huvudskyddsombuden och de regionala skyddsombuden. Och i och med att regeringen har tagit bort anslagen till funktionsutbildningar av skyddsombud, huvudskyddsombud och RSO så innebär detta att aktiviteten har sjunkit drastiskt. År 2006 deltog 1 146 personer i någon av LO:s arbetsmiljöutbildningar. År 2007 deltog endast 374 personer i någon av arbetsmiljöutbildningarna.
Vi måste värdesätta ett systematiskt arbete för att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet. Därför måste en förstärkning av den försvagade inspektionsverksamheten ske genom att öka anslagen till Arbetsmiljöverket.
Det ska löna sig att arbeta, man ska inte behöva riskera hälsan eller livet på arbetsplatserna och för att uppnå ”Det goda arbetet”, det vill säga att de anställda har ansvar, inflytande och utvecklingsmöjligheter i arbetet, måste ett löpande förändringsarbete på svenska arbetsplatser ske. Där har skyddsombuden en viktig roll att spela och i Sverige har skyddsombuden en unik ställning. Arbetsmiljölagen säger att arbetsgivare och arbetstagare ska samverka i arbetsmiljöarbetet. Även om arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, är det ett uttalat krav att det organiserade arbetsmiljöarbetet ska bedrivas tillsammans med arbetstagarna och deras representanter. Därför behöver skyddsombuden utbildning i bland annat sociala och psykosociala frågor för att kunna fullgöra sina uppdrag i och med att arbetslivet förändras i snabb takt.