Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att förstärka arbetsmiljöarbetet.
En viktig pusselbit i arbetet med ökad hälsa i arbetslivet är rehabilitering som ska leda till återgång i arbete. Den kan se olika ut, t.ex. ofta ett anpassat arbete, ändrade arbetsuppgifter, arbetsorganisation, arbetstider etc. Här krävs snarast förbättringar om sjukskrivningarna ska kunna minskas. Det är här som forskningen ger ett viktigt underlag till arbetet med en ökad hälsa i arbetslivet. Det är angeläget att finna en samsyn mellan parterna för hur nedanstående faktorer påverkar arbetsmiljön, inte bara vad som är skadligt, utan också vad som kan gagna en god arbetsmiljö och utveckla arbetet och dess innehåll.
arbetsorganisation
den anställdes inflytande över arbetssituationen
bemanningsfrågor
arbetstider – förläggning och inflytande
anställningsformer
organisatoriska och ekonomiska förutsättningar för äldre arbetskraft.
Utöver känd kunskap som ska omsättas i praktisk verksamhet kan ny forskning behöva initieras. Det är också viktigt att resultat från forskningen sprids på ett lättillgängligt sätt, så att kunskaper med stöd av regler omsätts i verksamhet. För att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet bör man utreda förutsättningarna att förstärka arbetsmiljöarbetet.