Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning för en utvidgning av rätten för jobbsökarresa till att gälla inom EU.
Möjligheterna för arbetstagare att röra sig över gränserna och söka arbete i andra länder kommer att bli alltmer värdefulla i den globaliserade ekonomin. Svenska arbetstagare har vidsträckta möjligheter att söka och ta jobb såväl inom Norden som inom EES-området. Samtidigt kan de skillnader som finns i bl.a. skatte- och transfereringssystem mellan de olika länderna utgöra hinder för den som vill arbeta i ett annat land. Regeringens arbete med att i största möjliga mån undanröja dessa hinder är berömvärt.
Enligt en undersökning som EU-kommissionen gjort, och som bl.a. redovisas av Arbetsförmedlingen, kan närmare hälften av svenskarna tänka sig att arbeta i ett annat EU-land under en period – om de får arbeta inom sitt yrkesområde. Arbetsförmedlingen arrangerar kontinuerligt jobbmässor gemensamt med andra nationella och internationella aktörer för att informera om arbete utomlands. Att under en period arbeta utomlands är för många ett bra första steg in på arbetsmarknaden och ett sätt att skaffa sig unika kunskaper i det fortsatta arbetslivet.
Som exempel kan nämnas att arbetspendlingen inom Öresundsområdet ständigt ökar, liksom jobbsökaraktiviteterna. I Norge är servicesektorn beroende av svensk arbetskraft. På de brittiska öarna arbetar mer än 40 000 svenskar.
För att arbetsmarknaden ska fungera optimalt är vi i behov av en rörlighet, såväl mellan yrken som geografiskt. Idag kan man som arbetssökande söka bidrag för ersättning för resa till jobbintervju enbart inom Sveriges gränser, något som med stor sannolikhet begränsar möjligheterna att söka sig utanför Sverige för många. Som ett led i arbetslinjen bör det därför utredas hur ett system med ersättning för sådana resor kan utvidgas till att gälla hela EU.