Motion till riksdagen
2008/09:A209
av Eliza Roszkowska Öberg (m)

Avskaffande av lagen om byggnadstillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avskaffande av lagen om byggnadstillstånd.

Motivering

I och med alliansregeringens tillträde hösten 2006 startade arbetet att på allvar rensa upp i den stora mängd regler som reglerar företagande i Sverige. Alltsedan dess har arbetet på området intensifierats. Detta arbete är angeläget. Mätningar från Nutek har exempelvis kommit fram till att alla regler kostar företagen omkring 35 miljarder kronor per år att följa. Flera av reglerna ger konkret nytta men kostar väldigt mycket i administration. Andra är överflödiga och skulle kunna avskaffas med liten eller ingen förlust. Ett exempel på detta är kravet om byggnadstillstånd för att påbörja ett bygge. Kravet infördes genom en ny lag på 1970-talet. Lagen ger staten befogenhet att bestämma vem som får bygga vad och när. Skälen för detta påstås vara att få ett jämnare utnyttjande av arbetskraften över året och för att minska risken för överhettning på byggmarknaden. För att hantera lagen har arbetsmarknadens parter i vissa fall valt att sätta upp något som kallas byggarbetsnämnder där ansökningar om byggnadstillstånd behandlas. Den som bygger något till ett värde av mer än fem miljoner kronor utan att söka tillstånd för detta (utöver bygglov och alla andra tillstånd som krävs) kan dömas till böter.

I en modern marknadsekonomi är privat äganderätt och fri avtalsrätt grunden för ekonomisk verksamhet. Marknadsekonomin är också det som gång på gång visat sig vara överlägset bäst på att skapa välstånd. Lagen om byggnadstillstånd är en lag som inte bygger på detta utan tar avstamp i idéer som planhushållning och övertro på att fack och arbetsgivare är lämpade att fatta beslut som rör andra än deras medlemmar. I en marknadsekonomi löses bristsituationer genom att priserna tillåts stiga för att locka fler företag och personer till området där brist förekommer. Prisökningarna leder också till att projekt som i den nya prissituationen inte blir lönsamma får vänta tills bristen minskat och priserna kan sjunka tillbaka. Regeringen verkar för övrigt vara inne på samma linje när statsbidragen till byggande avskaffas eftersom de snedvrider marknaden och förvärrar bristsituationen på byggmarknaden. Förutom att lagen om byggnadstillstånd är skadlig om den tillämpas och onödig i och med kravet på inrapportering av uppgifter till myndigheterna, kan den vara konkurrenshämmande och rättsosäker. Detta för att särintressen befolkar de byggarbetsnämnder som finns och en företagare alltså tvingas be om tillstånd från sina konkurrenter för att få starta ett bygge. Lagen om byggnadstillstånd (1971:1204) bör därför avskaffas.

Stockholm den 17 september 2008

Eliza Roszkowska Öberg (m)