Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om a-kassan och föräldraförsäkringen.
Regeringens förhastade och slarviga förändringar i a-kassan, som när villkoret för att få uppbära a-kassa förändrades, slår hårt mot stora grupper.
Småbarnsföräldrar som tar sitt ansvar och tar ut föräldraledigt partiellt eller är tillfälligt hemma för vård av sjukt barn riskerar att få sämre a-kassa om de blir arbetslösa. Med tanke på att 80 % av föräldrapenningen redan i dag tas ut av kvinnorna så drabbar detta främst kvinnor.
Föräldraförsäkringen och våra trygghetssystem är tillsammans med förskolan förmodligen de enskilt största bidragande faktorerna till att Sverige ligger i topp bland EU-länderna när det gäller barnafödande och kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Sverige lyfts ofta fram som ett föredömligt exempel på detta område.
Utskottet framhåller i betänkande 2007/08:AU1 ”att det inte kan vara försäkringens uppgift att kompensera för den bristande jämställdhet som råder på arbetsmarknaden i stort”, men glömmer att det är arbetsmarknadsutskottets uppgift att människor inte diskrimineras i arbetslivet vilket är en direkt konsekvens av regeringens politik.
Den demografiska förändring som EU står inför är ofantligt stor. Försämringar inom föräldraförsäkringsområdet, a-kassan och vårt socialförsäkringssystem kan leda till att Sverige tar ett stort kliv bakåt. Befolkningsutvecklingen i landet kan då äventyras och kvinnornas deltagande på arbetsmarknaden minska. Man bör se över förutsättningarna för att korrigera detta missgynnande av föräldralediga.