Utrikesutskottets utlåtande

2008/09:UU7

Grönbok om EU och de utomeuropeiska länderna och territorierna

Sammanfattning

I utlåtandet redovisar utskottet för riksdagen resultatet av sin granskning enligt 10 kap. 4 § riksdagsordningen av Europeiska kommissionens grönbok om EU och de utomeuropeiska länderna och territorierna, KOM(2008) 383.

Grönboken syftar till debatt och samråd på europeisk nivå om frågor som rör en eventuell förändring av associeringen mellan de utomeuropeiska länderna och territorierna och Europeiska gemenskapen.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

EG-kommissionens grönbok om EU och de utomeuropeiska länderna och territorierna

Riksdagen lägger utlåtande 2008/09:UU7 till handlingarna.

Stockholm den 21 oktober 2008

På utrikesutskottets vägnar

Göran Lennmarker

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Göran Lennmarker (m), Urban Ahlin (s), Carina Hägg (s), Kerstin Lundgren (c), Birgitta Ohlsson (fp), Walburga Habsburg Douglas (m), Alf Svensson (kd), Christian Holm (m), Hans Linde (v), Carin Runeson (s), Holger Gustafsson (kd), Bodil Ceballos (mp), Olle Thorell (s), Kent Olsson (m), Ameer Sachet (s), Sinikka Bohlin (s) och Curt Linderoth (m).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Grönboken om EU och de utomeuropeiska länderna och territorierna publicerades av kommissionen den 25 juni 2008.

I utlåtandet redovisar utskottet för riksdagen resultatet av sin granskning enligt 10 kap. 4 § riksdagsordningen av Europeiska kommissionens grönbok om EU och de utomeuropeiska länderna och territorierna, KOM(2008) 383.

Kommissionen har uppmanat berörda parter att inkomma med synpunkter på ett antal frågor som har identifierats i grönboken.

Regeringskansliet har den 12 september överlämnat faktapromemoria 2007/08:143 till riksdagen.

Företrädare för Regeringskansliet (kabinettssekreterare Frank Belfrage och departementsrådet Håkan Elmsgård, båda från Utrikesdepartementet) har vid utskottets sammanträde den 16 oktober 2008 lämnat information om grönboken.

Grönboken

Grönboken syftar till debatt och samråd på europeisk nivå om frågor som rör en eventuell förändring av associeringen mellan de utomeuropeiska länderna och territorierna och Europeiska gemenskapen.

Med begreppet ”de utomeuropeiska länderna och territorierna” avses icke-europeiska länder som upprätthåller särskilda förbindelser med någon av EU:s medlemsstater (Danmark, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien). Länderna är associerade med gemenskapen i syfte att främja den ekonomiska och sociala utvecklingen i dessa länder och territorier samt att upprätta nära ekonomiska förbindelser mellan dem och gemenskapen som helhet. Detta partnerskap fastslås i fjärde delen av nu gällande EG-fördrag.1 [ Totalt omfattas 21 länder och territorier: Grönland, Territoriet Nya Kaledonien och tillhörande områden, Franska Polynesien, de franska territorierna i södra Indiska oceanen och Antarktis, Wallis- och Futunaöarna, Mayotte, Saint Pierre och Miquelon, Aruba, Nederländska Antillerna (dvs. Bonaire, Curacao, Saba, Sin Eustacius, Sint Maarten), Anguilla, Caymanöarna, Falklandsöarna, Sydgeorgien och Sydsandwichöarna, Montserrat, Pitcairn, Sankt Helena och tillhörande områden, Brittiska antarktiska territoriet, Brittiska territoriet i Indiska oceanen, Turks- och Caicosöarna, Brittiska Jungfruöarna samt Bermuda. Enligt Bermudas regerings önskemål har emellertid associeringsordningen aldrig tillämpats på Bermuda.]

Kommissionen föreslår en översyn av förbindelserna mellan EU och de utomeuropeiska länderna och territorierna. Det nuvarande associeringsbeslutet för dessa länder och territorier löper ut i slutet av 2013.

Utskottets granskning

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för nuvarande partnerskap återfinns i artiklarna 182–188 EG, vilka anger de grundläggande bestämmelserna om de utomeuropeiska ländernas och territoriernas associering med gemenskapen. Närmare bestämmelser och förfaranden för denna associering återfinns i ett beslut av den 27 november 2001.1 [ Rådets beslut 2001/822/EG av den 27 november 2001 om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen (EGT L 314, 30.11.2001, s. 1). Beslutet ändrat genom beslut 2007/249/EG (EUT L 109, 26.4.2007, s. 33).] En ändring av detta beslut kräver enhällighet i rådet enligt artikel 187 EG.

Faktapromemorian

Av faktapromemoria 2007/08:143 framgår att regeringen välkomnar en översyn av gemenskapens förbindelser med de utomeuropeiska länderna och territorierna. Dessa förbindelser intar en särställning, vilken har sin rättsliga grund i fördraget. Viktiga aspekter är, enligt faktapromemorian, bl.a. de utomeuropeiska ländernas och territoriernas integrering i världshandeln och ökad regional integration. Särskilt för det sistnämnda spelar utformningen av ursprungsreglerna en viktig roll.

Enligt faktapromemorian finns även anledning att se över de finansiella aspekterna av samarbetet med de utomeuropeiska länderna och territorierna. I en sådan översyn bör även inkluderas huruvida samarbetet fortsatt bör finansieras inom ramen för Europeiska utvecklingsfonden vars fokus ligger på fattigdomsbekämpning. Sverige välkomnar en översyn av behovet av att främja hållbar utveckling i de utomeuropeiska länderna och territorierna, då dessa länders BNP per capita ligger nära genomsnittet i EU.

Regeringen anser att översynen av gemenskapens förbindelser med Grönland är av särskilt intresse.

Utskottets ställningstagande

Utskottets granskning har omfattat bl.a. en genomgång av dels inkommen grönbok (KOM/2008/383), dels faktapromemoria 2007/08:143. Utskottet har ävenledes begärt – och fått – en föredragning kring grönboken av företrädare för Regeringskansliet, varvid redovisats fördjupad information.

Utskottet konstaterar också att en granskning av grönboken har inletts, och i vissa fall också avslutats, i Tjeckiens underhus, Danmarks Folketing, Tysklands Bundestag och Bundesrat, Italiens deputeradekammare samt i under- och överhuset i Storbritannien. Enligt vad utskottet i övrigt har kunnat inhämta, efter en genomgång av information på IPEX2 [ IPEX (Interparliamentary EU Information Exchange) är en databas för utbyte av information om hanteringen i nationella parlament och Europaparlamentet av EU:s dokument (http://www.ipex.eu).] och genom kontakter med andra nationella parlament, har någon granskning inte förekommit i några andra nationella parlament inom EU.

Utskottets granskning föranleder inte något närmare ställningstagande från utskottet varför utskottet, med det ovan redovisade, föreslår att riksdagen lägger utlåtande 2008/09:UU7 till handlingarna.

Bilaga

Förteckningen över behandlade förslag

Kommissionsdokument KOM (2008) Grönbok om de framtida förbindelserna mellan EU och de utomeuropeiska länderna och territorierna

Grönboken syftar till samråd på europeisk nivå om frågor som rör en eventuell förändring av associeringen mellan de utomeuropeiska länderna och territorierna och Europeiska gemenskapen.